Jeśli kochasz zapach piernika unoszący się w kuchni, te piernikowe muffinki w kształcie gwiazdek będą Twoim hitem tegorocznych świąt. Miękkie, wilgotne, pachnące miodem, masłem i przyprawą piernikową – przygotujesz je szybko, a efekt jest absolutnie bajeczny. Pięknie prezentują się na stole i idealnie nadają się do świątecznych paczek.
Składniki ( ilość zależy od wielkości foremek)
Mokre:
- 150 g miodu
- 120 g masła
- 2 jajka (L)
- 150 g mleka
- 3 łyżki konfitury pomarańczowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie, ale pięknie podkręca smak)
Suche:
- 280 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 kopiasta łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kakao (do połowy ciasta)
- kropelki czekoladowe/jasne i ciemne/
🍯 Przygotowanie
- Masło, miód i konfiturę podgrzej razem w rondelku, tylko do połączenia składników. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sodę, sól i kakao.
- Do miski z suchymi składnikami wlej mleko, jajka i mieszankę miodowo-maślaną.
- Wymieszaj krótko, tylko do połączenia – ciasto na muffinki nie lubi długiego mieszania.
- Połowę ciasta przełóż do foremek , do około ¾ wysokości, drugą część ciasta połącz z kakao i wypełnij pozostałe foremki.
- Piecz w 180°C (góra–dół) przez 18–22 minuty, aż muffinki urosną i ładnie się zarumienią.
- Wystudź na kratce.
- Posyp cukrem pudrem, udekoruj polewą lub zostaw naturalne – wyglądają ślicznie same w sobie.
Dodaj posiekane orzechy lub migdały
Chcesz bardziej „piernikowy” aromat? Dodaj łyżkę miodu więcej i odrobinę cynamonu.
Ciasto świetnie sprawdza się także w klasycznych foremkach muffinkowych.
Chcesz bardziej „piernikowy” aromat? Dodaj łyżkę miodu więcej i odrobinę cynamonu.
Ciasto świetnie sprawdza się także w klasycznych foremkach muffinkowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz