Pierogi wigilijne ze śliwką . Dwie świąteczne wersje
— wersja z nadzieniem z siekanej/miksowanej śliwki oraz z całą śliwką.
Miękkie, aromatyczne i pełne świątecznego uroku
Wigilijne pierogi to jeden z najbardziej symbolicznych smaków Świąt. Na naszych stołach pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami, z makiem, a coraz częściej także w słodkiej odsłonie — ze śliwką.
Ta delikatna słodycz połączona z miękkim, elastycznym ciastem i subtelną korzenną nutą sprawia, że pierogi śliwkowe stają się wyjątkowym, eleganckim dodatkiem do świątecznego menu.
Przygotowałam dwa przepisy:
✨ pierogi z aromatycznym, rozdrobnionym nadzieniem śliwkowym
✨ pierogi z całą suszoną śliwką — klasyczne, pięknie prezentujące się na stole
Delikatne i doskonale pasują do kompotu z suszu czy makowych deserów.
🎄 1. Pierogi Wigilijne z Nadzieniem ze Śliwek (drobno siekanych / miksowanych)
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- ok. 200 ml gorącej wody
Nadzienie:
- 300 g suszonych śliwek
- 100 ml wody lub czerwonego wina
- 1–2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: 1–2 łyżki masła
Przygotowanie nadzienia:
- Pokrój śliwki, duś z wodą/winem 10–12 min.
- Dodaj miód i cynamon.
- Zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
- Ostudź.
Ciasto:
- Zagnieć z mąki, soli, jajka, oleju i gorącej wody.
- Odstaw na 10–15 min.
Lepienie:
- Rozwałkuj ciasto na 2 mm.
- Wycinaj kółka 7–8 cm.
- Nakładaj porcję farszu.
- Zlepiaj brzegi.
Gotowanie:
Gotuj 2–3 min od wypłynięcia.
Podanie:
Masło, miód, mak, cyamon,cukier puder lub delikatna polewa waniliowa.patki migdałowe.
🎄 2. Pierogi Wigilijne z Całą Suszoną Śliwką (wersja tradycyjna)
Składniki na ciasto:
(takie same jak wyżej)
Nadzienie:
- ok. 32 miękkie śliwki suszone
- opcjonalnie:
- 100 ml wody lub czerwonego wina do namoczenia
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
Przygotowanie śliwek:
- Jeśli są twarde — namocz 10–15 min w gorącej wodzie lub winie.
- Odsącz i osusz.
- Opcjonalnie oprósz cynamonem.
Lepienie:
- Rozwałkuj ciasto na 2–3 mm.
- Wycinaj większe kółka — 10 cm.
- Na środku połóż całą śliwkę.
- Dokładnie zlep brzegi.
Gotowanie:
2–3 minuty od wypłynięcia.
Podanie:
Masło, cynamon, puder, miód ,płatki migdałowe,
✨ Które wybrać?
- Wersja z farszem → bardziej miękka, rozpływająca się, intensywnie śliwkowa.
- Wersja z całą śliwką → efektowna, elegancka, prostsza i bardziej tradycyjna.
Obie wspaniale wpisują się w klimat Wigilii i świetnie sprawdzą się jako słodki akcent na świątecznym stole.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz