12/08/2025

Pierogi wigilijne ze śliwką

 

Pierogi wigilijne ze śliwką . Dwie świąteczne wersje

— wersja z nadzieniem z siekanej/miksowanej śliwki oraz  z całą śliwką.

Miękkie, aromatyczne i pełne świątecznego uroku


Wigilijne pierogi to jeden z najbardziej symbolicznych smaków Świąt. Na naszych stołach pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami, z makiem, a coraz częściej także w słodkiej odsłonie — ze śliwką.

Ta delikatna słodycz połączona z miękkim, elastycznym ciastem i subtelną korzenną nutą sprawia, że pierogi śliwkowe stają się wyjątkowym, eleganckim dodatkiem do świątecznego menu.

Przygotowałam  dwa przepisy:
pierogi z aromatycznym, rozdrobnionym nadzieniem śliwkowym
pierogi z całą suszoną śliwką — klasyczne, pięknie prezentujące się na stole

 Delikatne i doskonale pasują do kompotu z suszu czy makowych deserów.


🎄 1. Pierogi Wigilijne z Nadzieniem ze Śliwek (drobno siekanych / miksowanych)

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 200 ml gorącej wody

Nadzienie:

  • 300 g suszonych śliwek
  • 100 ml wody lub czerwonego wina
  • 1–2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie: 1–2 łyżki masła

Przygotowanie nadzienia:

  1. Pokrój śliwki, duś z wodą/winem 10–12 min.
  2. Dodaj miód i cynamon.
  3. Zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
  4. Ostudź.

Ciasto:

  1. Zagnieć z mąki, soli, jajka, oleju i gorącej wody.
  2. Odstaw na 10–15 min.

Lepienie:

  1. Rozwałkuj ciasto na 2 mm.
  2. Wycinaj kółka 7–8 cm.
  3. Nakładaj porcję farszu.
  4. Zlepiaj brzegi.

Gotowanie:

Gotuj 2–3 min od wypłynięcia.

Podanie:

Masło, miód, mak, cyamon,cukier puder lub delikatna polewa waniliowa.patki migdałowe.


🎄 2. Pierogi Wigilijne z Całą Suszoną Śliwką (wersja tradycyjna)

Składniki na ciasto:

(takie same jak wyżej)

Nadzienie:

  • ok. 32 miękkie śliwki suszone
  • opcjonalnie:
    • 100 ml wody lub czerwonego wina do namoczenia
    • 1 łyżeczka miodu
    • szczypta cynamonu

Przygotowanie śliwek:

  1. Jeśli są twarde — namocz 10–15 min w gorącej wodzie lub winie.
  2. Odsącz i osusz.
  3. Opcjonalnie oprósz cynamonem.

Lepienie:

  1. Rozwałkuj ciasto na 2–3 mm.

  2. Wycinaj większe kółka — 10 cm.
  3. Na środku połóż całą śliwkę.
  4. Dokładnie zlep brzegi.

Gotowanie:

2–3 minuty od wypłynięcia.

Podanie:

Masło, cynamon, puder, miód ,płatki migdałowe,


Które wybrać?

  • Wersja z farszem → bardziej miękka, rozpływająca się, intensywnie śliwkowa.
  • Wersja z całą śliwką → efektowna, elegancka, prostsza i bardziej tradycyjna.

Obie wspaniale wpisują się w klimat Wigilii i świetnie sprawdzą się jako słodki akcent na świątecznym stole.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (10) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)