12/16/2025

Wigilijna zupa grzybowa



Elegancka, aromatyczna i efektowna zupa w nowoczesnym wydaniu.

   Zupa idealne na rodzinny obiad lub świąteczną kolację.

Czysta zupa grzybowa to klasyk polskiej kuchni — aromatyczna, klarowna i pełna leśnego smaku.
 Aby nadać jej wyjątkowego charakteru, proponuję podać ją z mini ravioli grzybowymi.


🍄 Składniki (4 porcje)
  • 300 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, pieczarki)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • świeża natka pietruszki do podania

Na mini ravioli grzybowe
  • 200 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 1 jajko
  • 150 g ugotowanych i drobno posiekanych grzybów
  • 1 mała cebula, podsmażona
  • sól, pieprz, opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła lub oleju do farszu

🔧 Przygotowanie:

 Farsz do ravioli

1. Podsmaż cebulę na maśle, dodaj drobno posiekane ugotowane grzyby.

2. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.


3. Odstaw do ostudzenia.


 Ciasto na ravioli

1. W misce wymieszaj mąkę z jajkiem i odrobiną wody, zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.

2. Rozwałkuj cienko na grubość ok. 2–3 mm.


Formowanie ravioli 

1. Na jednej warstwie ciasta rozłóż niewielkie porcje farszu (ok. 1 łyżeczka).

2. Przykryj drugą warstwą ciasta.

3.Przy pomocy "przyrządu do ravioli" wyciskaj małe pierożki lub  radełkiem wycinaj małe
 prostokąty, jednocześnie zamykając farsz i nadając dekoracyjny brzeg.

4. Odsuń powstałe mini ravioli na podsypaną mąką tacę.


 Przygotowanie zupy:

1. Grzyby pokrój w plasterki (świeże) lub rozmroź (mrożone).

2. Na dużym garnku rozpuść masło, zeszklij cebulę i czosnek.

3. Dodaj grzyby i smaż kilka minut.

4. Wlej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj 10–15 minut.

5. Usuń liść i ziele, dopraw solą i pieprzem.

Gotowanie ravioli:

1. Delikatnie wrzucaj mini ravioli do gotującej się zupy.

2. Gotuj 3–4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię i będą miękkie.


Podanie

Zupę podawaj gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki.

Opcjonalnie możesz dodać odrobinę oliwy z oliwek lub grzybowego oleju dla aromatu.



Wskazówki:

Ravioli przygotowane radełkiem są szybkie w przygotowaniu i równe, a ich ząbkowane brzegi pięknie dekorują zupę.

Możesz zrobić ravioli wcześniej i przechować w lodówce do momentu gotowania.

Jeśli chcesz bardziej kremowej konsystencji zupy – odlej 1/3 bulionu, zmiksuj na gładko i połącz z resztą zupy.
Ravioli z grzybami smakuje doskonale jako samodzielne danie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)