12/15/2025

Pierogi wigilijne ze śliwką


....tradycja i  niepowtarzalny smak .

Pierogi wigilijne ze śliwką to piękna tradycja, która wnosi do świątecznego stołu odrobinę słodyczy i owocowego aromatu. Wersja z farszem jest miękka i kremowa, a ta z całą śliwką — elegancka i klasyczna.

Obie są proste w przygotowaniu, efektowne i idealne na świąteczny wieczór.

 Dwa  Przepisy:

Pierogi wigilijne ze śliwką to jedna z najbardziej wyjątkowych potraw, która pojawia się na świątecznym stole. Są delikatnie słodkie, miękkie, aromatyczne i doskonale komponują się zarówno z kompotem z suszu, jak i z klasycznym makowcem czy kutią.
W tym wpisie znajdziesz dwa sprawdzone przepisy:

  • pierogi wigilijne z farszem ze śliwek (miksowanych/siekanych)
  • pierogi wigilijne z całą suszoną śliwką (wersja tradycyjna)

Oba są doskonałe, a wybór zależy od tego, czy lubisz wnętrze bardziej kremowe, czy raczej zwarte i klasyczne.


🎄 Pierogi Wigilijne ze Śliwką (wersja z farszem)

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 200 ml gorącej wody

Składniki na farsz śliwkowy

  • 300 g suszonych śliwek
  • 100 ml wody lub czerwonego wina
  • 1–2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1–2 łyżki masła (opcjonalnie)

Przygotowanie farszu

  1. Pokrój śliwki i duś je 10–12 minut w wodzie lub winie.
  2. Dodaj miód i cynamon.
  3. Zmiksuj na gładką masę lub pozostaw lekko grudkowatą.
  4. Ostudź.

Przygotowanie ciasta

  1. Wymieszaj mąkę z solą, dodaj jajko i olej.
  2. Wlej gorącą wodę i zagnieć elastyczne ciasto.
  3. Przykryj na 10–15 minut.

Formowanie i gotowanie

  1. Rozwałkuj ciasto na 2 mm i wytnij kółka 7–8 cm.
  2. Nałóż farsz, zlep pierogi.
  3. Gotuj 2–3 minuty od momentu wypłynięcia.

Jak podawać?

  • masło + odrobina maku
  • masło + miód
  • cukier puder
  • śmietanka waniliowa
  • cynamon
  • płatki migdałów

 Pierogi Wigilijne z Całą Suszoną Śliwką (wersja tradycyjna)

Składniki na ciasto

(jak w przepisie powyżej)

Składniki na nadzienie

  • ok. 32 suszone śliwki
  • 100 ml gorącej wody lub czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu
  • migdały /do środka śliwki/....można pominąć

Przygotowanie śliwek

  1. Jeśli są twarde — namocz je 10–15 minut.
  2. Osusz i opcjonalnie oprósz cynamonem.

Formowanie i gotowanie

  1. Wytnij większe kółka ciasta — ok. 10 cm.
  2. Włóż całą śliwkę i zlep brzegi.
  3. Gotuj 2–3 min od wypłynięcia.

Jak podawać?

  • masło + cynamon
  • masło + miód
  • prażone płatki migdałowe
  • cukier puder

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (10) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)