12/16/2025

Czekoladowe gwiazdki z kremem



Te kruche czekoladowe gwiazdki przekładane delikatnym kremem mlecznym to prawdziwy klasyk świątecznych wypieków.

Maślane, aromatyczne, z nutą kakao i cynamonu – idealne do kawy, na prezent lub na świąteczny stół. Ich największą zaletą jest to, że długo zachowują świeżość i… znikają szybciej, niż się pieką 😉

Składniki :

Na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
  • 220 g masła (zimnego)
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli

Na krem:

  • 125 g masła (miękkiego)
  • 65 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 łyżka likieru (np. amaretto, ajerkoniak, Baileys – opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • czekolada gorzka lub deserowa do polewy

Wykonanie krok po kroku

  1. Mąkę, kakao, cynamon, cukier puder i sól wymieszaj w misce.
  2. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i szybko posiekaj nożem lub palcami.
  3. Dodaj żółtka i zagnieć zwarte, kruche ciasto.
  4. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  5. Rozwałkuj ciasto cienko, wycinaj gwiazdki.
  6. Piecz w 170°C (góra–dół) przez 10–12 minut. Wystudź.

Krem

  1. Masło utrzyj na puszysto.
  2. Podgrzej mleko z cukrem (nie gotuj), ostudź.
  3. Stopniowo dodawaj mleko do masła, miksując.
  4. Wsyp mleko w proszku i na końcu dodaj likier.

Składanie ciasteczek

Połącz ciasteczka parami, przekładając je kremem. Wierzch polej roztopioną czekoladą lub zanurz tylko brzegi. Odstaw do zastygnięcia.

Wskazówka: Po 1–2 dniach ciasteczka smakują najlepiej – krem idealnie łączy się z kruchym ciastem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)