12/18/2025

Korzenne ciasto pełne bakalii


To jeden z tych wypieków, które robi się prosto, a efekt końcowy zachwyca intensywnością smaku i wyjątkowym wyglądem – zwłaszcza jeśli polejesz je czekoladą i udekorujesz dużą ilością bakalii.

Piekę je każdego roku i zawsze zachwyca od pierwszego do ostatniego kęsa.


Jeśli lubisz ciasta pełne bakalii, korzennych aromatów i naturalnej słodyczy – to ciasto  będzie prawdziwym hitem na Twoim świątecznym stole.
 Jest  dosyć ciężkie, pełne orzechów i suszonych owoców, ale nie jest ciągnące ani zakalcowate.
Swoją strukturą przypomina nieco włoskie panpepato, jednak jest delikatniejsze, bardziej piernikowe i pieczone w klasycznej formie.

 Mocno bakaliowe — a przy tym zaskakująco lekkie, bo bez dodatku tłuszczu i oparte na naturalnej słodyczy suszonych owoców. Powstaje zaledwie z kilku składników, ale jego smak przypomina włoskie panpepato: korzenny, głęboki, intensywny.

To idealne ciasto na święta, do kawy  — pięknie się kroi, długo zachowuje świeżość i można je dowolnie ozdobić bakaliami.


 To prawdziwa bomba bakaliowa – ciężkie, treściwe, mocno korzenne, ale jednocześnie  przyjemnie zwarte. Pachnie świętami....... orzechami i suszonymi owocami. Przypomina włoskie panpepato, ale w mojej wersji jest bardziej piernikowate.

Dzięki bardzo małej ilości mąki i tłuszczu naturalnie występującego w orzechach i suszonych owocach, to ciasto jest gęste, sycące i długo zachowuje świeżość. Świetnie znosi dekorację czekoladą i dużą ilością bakalii – wręcz tego potrzebuje, żeby wyglądać jak świąteczny skarb.

 Składniki

(forma kwadratowa ok. 25 × 25 cm)

  • 300 g mieszanki orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
  • 350 g suszonych owoców (figi, daktyle, śliwki, morele, rodzynki)
  • ½ szklanki mąki orkiszowej
  • ⅓ szklanki cukru (możesz dać erytrytol lub kokosowy)
  • 3 duze jajka
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Przygotowanie


1. Pokrój  wszystkie bakalie  na mniejsze kawałki.


2. W misce wymieszaj mąkę, przyprawę do piernika, proszek, sodę, sól oraz wszystkie bakalie.


3. W osobnej misce zmiksuj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.


4. Przelej ją do bakalii i krótko wymieszaj łyżką — tylko do połączenia.


5. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem.


6. Piecz w 150°C przez ok. 50 minut.


7. Wystudź przed krojeniem — ciasto nabiera struktury po schłodzeniu.

 Polewa i dekoracja (opcjonalnie)

Jeśli chcesz przygotować bardziej elegancką wersję:
  1. polewa: rozpuść 150 g gorzkiej czekolady z 2 łyżeczkami oleju kokosowego lub masła
  2. polej ciasto cienką warstwą
  3. na jeszcze lekko ciepłą polewę wysyp: orzechy (włoskie, pekany, migdały),suszone owoce (morele, żurawina, rodzynki,owoce goi), kandyzowaną skórkę.

To ciasto uwielbia dekoracje, bo pięknie utrzymuje ciężar bakalii.

Dzięki temu ciasto będzie wyglądało jak świąteczny piernik ,
 eleganckie i pełne koloru.

⭐ Dlaczego to ciasto jest naturalnie fit?
  1. bez masła i oleju
  2. mało mąki — tylko ½ szklanki na całą formę
  3. słodycz pochodzi głównie z owoców suszonych
  4. orzechy dostarczają zdrowych tłuszczów
  5. mąka orkiszowa o niższym IG
To zdrowa, sycąca i świąteczna alternatywa dla ciężkich pierników.

Ciasto jest ciężkie, bakaliowe, ale nie ciągnące – ma strukturę zwartego bloku pełnego owoców.

Najlepiej smakuje po 12–24 godzinach, gdy smaki „przegryzą się”.

Przechowuje się świetnie – nawet 7–10 dni w chłodzie.

Idealne do krojenia w kostkę.



Inspiracja: Panpepato

Moj  wypiek przypomina strukturą klasyczne panpepato, ale jest zdecydowanie lżejszy.
Panpepato to włoskie, bardzo bogate ciasto korzenne z orzechami, bakaliami, kakao, miodem i przyprawami, pieczone w formie ciężkiego bochenka i polewane czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)