12/18/2025

Pierniki miodowe/ dwie wersje/

Miękkie miodowe, pierniki świąteczne (pszenne i orkiszowe) 

Zapach miodu, przypraw korzennych i ciepłego masła to dla mnie nieodłączny znak, że Święta Bożego Narodzenia są już blisko. Te miękkie pierniczki świąteczne piekę co roku – czasem wcześniej, czasem zupełnie spontanicznie – ale zawsze z tą samą myślą: żeby były miękkie, aromatyczne i domowe, bez pośpiechu i bez stresu.

Ten przepis na pierniczki miodowe powstał z doświadczenia i wielu prób. 
Przygotowałam go w dwóch wersjach: klasycznej z mąki pszennej oraz orkiszowej – idealnej dla osób, które szukają zdrowszej alternatywy. Obie wersje są proste, sprawdzone i doskonale sprawdzą się jako pierniki na święta.

 Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, delikatnie wilgotne w środku i pełne korzennego aromatu. To nie są twarde, długo dojrzewające pierniki – tylko domowe pierniczki idealne do jedzenia od razu. Poniżej masz dwie dopracowane wersje: klasyczną pszenną oraz zdrowszą orkiszową.

Dekoracją zajęły się dzieciaki......



🧾 Składniki bazowe (wspólne dla obu wersji)

  • 125 g masła
  • 150 g miodu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao (lub 2 – dla ciemniejszych)
  • szczypta soli

🥣 WERSJA I – klasyczna pszenna (puszysta)

Dodatkowo:

  • 500 g mąki pszennej typ 450–500
  • 4 żółtka
  • 2 białka


Charakterystyka:

Miękkie, pulchne, lekko ciasteczkowe. Idealne, jeśli lubisz pierniczki bardzo delikatne.




🌾 WERSJA II – orkiszowa (bardziej zwarta, aromatyczna)

Dodatkowo:
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 630
  • (lub 400 g orkisz 630 + 100 g orkisz pełnoziarnista)
  • 3 całe jajka

Charakterystyka:

Bardziej klasyczne, lekko zwarte, ale nadal miękkie. Świetnie trzymają kształt i smakują nawet kilka dni po upieczeniu.

Do dekoracji:
polewa czekoladowa, lukier,  kolorowe posypki itp.

👩‍🍳 Przygotowanie (takie samo dla obu wersji)

1. Masło, miód i cukier włóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, tylko do połączenia składników. Nie gotuj. Odstaw do przestudzenia.

2. Do letniej masy dodaj:
w wersji pszennej: żółtka,

w wersji orkiszowej: 3 całe jajka.
Dokładnie wymieszaj.

3. Dodaj śmietanę, sodę, przyprawę do piernika, kakao i sól. Wymieszaj.


4. Wsyp przesianą mąkę (odpowiednią dla wersji) i:

w wersji pszennej dodaj lekko ubite białka,

w wersji orkiszowej pomiń ten krok.

5. Zagnieć miękkie, lekko klejące ciasto.

6. Uformuj kulę, owiń folią i schładzaj w lodówce minimum 2–3 godziny, najlepiej całą noc.

7. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 4–5 mm, wykrawaj pierniczki.

8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170–175°C (góra–dół) przez 8–10 minut – tylko do lekkiego zrumienienia spodów.

9. Studź na kratce.

10. Dekoruj dowolnie.


Wskazówki

Nie dosypuj zbyt dużo mąki – pierniczki mają pozostać miękkie.

Orkisz chłonie więcej wilgoci – jeśli trzeba, dodaj 1–2 łyżki śmietany.

Przechowuj w puszce lub słoju – zachowają miękkość przez kilka dni.


✍️ Z mojego doświadczenia

Piekę pierniczki od lat i wiem jedno – to nie jest trudne ciasto, ale wymaga spokoju i niewielkiej ilości mąki. Najlepsze pierniczki zawsze wychodziły mi wtedy, gdy:

nie poprawiałam ciasta „na siłę”, tylko pozwalałam mu odpocząć w lodówce,

nie bałam się, że jest zbyt miękkie – po schłodzeniu zawsze się stabilizuje,

wyjmowałam pierniczki z piekarnika wcześniej, niż podpowiadał instynkt.


Zauważyłam też, że orkisz" wybacza" mniej błędów niż pszenica – ale odwdzięcza się pięknym aromatem i głębszym smakiem. Dlatego przy wersji orkiszowej trzymam się prostych proporcji i nie kombinuję.

Poniżej zebrałam najczęstsze potknięcia, które sama kiedyś popełniałam – żebyś Ty nie musiała.



⚠️ Najczęstsze błędy przy pieczeniu pierniczków (i jak ich uniknąć)

1. Dosypywanie zbyt dużej ilości mąki
Ciasto piernikowe ma być miękkie i lekko klejące. Nadmiar mąki sprawi, że pierniczki wyjdą suche i twarde.


2. Brak chłodzenia ciasta
Pominięcie lodówki powoduje, że pierniczki tracą kształt i są mniej aromatyczne. Minimum to 2–3 godziny chłodzenia.


3. Zbyt długie pieczenie
Pierniczki twardnieją po wystudzeniu. Wyjmuj je, gdy spody są tylko lekko rumiane – nawet jeśli wydają się miękkie.


4. Zbyt wysoka temperatura piekarnika
Za gorący piekarnik wysusza ciasto. Trzymaj się 170–175°C, bez termoobiegu.


5. Gotowanie miodu i masła
Składniki mają się tylko połączyć. Gotowanie niszczy aromat miodu i pogarsza strukturę ciasta.


6. Zamiana składników „na oko”
Szczególnie dotyczy jaj i mąki orkiszowej – tu proporcje mają znaczenie.


7. Brak odpoczynku po pieczeniu
Świeżo upieczone pierniczki są bardzo delikatne. Przenieś je na kratkę dopiero po 1–2 minutach.



❤️ Dlaczego ten przepis się udaje?

miód + śmietana = naturalna wilgotność

soda + kwaśne środowisko = puszystość

dobrze dobrane proporcje jaj = idealna struktura


To pierniczki, które zawsze się udają i wypełniają dom zapachem świąt




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)