31.03.2011

Cannelloni z ricottą i szpinakiem - Cannelloni ricotta e spinaci


Obok lasagne, canelloni są najpopularniejszą zapiekanką makaronową we Włoszech.
Można je przygotować z nadzieniem mięsnym , ale doskonale smakują również z ricottą i szpinakiem. Istnieją również inne wersje np.  z dodatkiem grzybów,  serów, różnych warzyw i” liści”/np.bietole/. Wszystko zależy od pomysłu i naszych ulubionych smaków łączenia makaronu z beszamelem, pomidorami  i innymi składnikami. Cannelloni można przygotować dzień wsześniej, naczynie przykryć folią spożywczą, wstawic do lodówki  i zapiekać 40 min.przed spożyciem.

Ja przygotowałam tradycyjne, bardzo proste cannelloni z ricottą i szpinakiem .Moje płaty makaronowe są  oczywiście gotowe , ponieważ uwielbiam w kuchni smak i szybki efekt mojej pracy. Można również przygotować ciasto na cannelloni  własnoręcznie, a na ciasto 

potrzebujemy:  200 g mąki,2 jaja, szczyptę soli.                                                                              

Wszystkie składniki zagniatamy , a otrzymane gładkie ciasto pozostawiamy owinięte w folię spożywczą,  w chłodnym miejscu na ok.1/2godz. Po tym czasie rozwałkowane ciasto/dobrze jest użyć maszynki/ kroimy na prostokąty o wymiarach 12/10cm. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy/ po dwa płaty/ przez ok. 1-2 min,po czym schłodzone w zimnej wodzie osuszamy w ściereczce . Płaty są gotowe do nadziewania.

Ja ominęłam większość tych czynności, bo jak wspomniałam wcześniej  użyłam gotowego ciasta, które wystarczyło jedynie obgotować.

 składniki:


nadzienie:
  • 200 g szpinaku /ugotowanego/
  • 200 g ricotty
  • 80 g parmezanu
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
sos pomidorowy:

mała puszka pomidorów /zmiksować/ lub przecieru w butelce/300g/
sól , pieprz, cukier do smaku, łyżka oliwy

sos beszamelowy:
  • 50 g mąki                                                   
  • 50g masła
  • 0,5 l mleka
  • sól , pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa
oraz
  • 50g sera parmezan
Wykonanie:
-Ugotowany, dobrze odsączony  szpinak podsmażyć   na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy i czosnku, przestudzić.
-Do miseczki włożyć wszystkie składniki na farsz.  Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. 
-Gotowe nadzienie nakładać na płaty  ciasta . 
-Zrolować /do wyczerpania składników/. W zależności od tego ile farszu nałożymy na płat ,tyle ruloników otrzymamy. Jeśli zostanie nam trochę ciasta można je wykorzystać do innych dań .
-W rondelku rozpuścić masło , dodać mąkę, lekko zarumienić , uzupełnić ciepłym mlekiem, doprawić do smaku i mieszając gotować  na wolnym ogniu do otrzymania gładkiego sosu beszamelowego.
-Na dno wysmarowanej masłem foremki do pieczenia/ wielkość w zależności od ilości cannelloni /  nałozyć warstwę sosu beszamelowego ,a następnie ukłożyć nadziane ruloniki ciasta.
- Całość polać sosem pomidorowym /wymieszać wszystkie składniki na sos-można chwilę podgotować/ i pozostałym beszamelem
- Posypać wierzch startym parmezanem. 
-Tak przygotowane cannelloni wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-180 st. na ok. 30 min. 
Kiedy wierzch zapiekanki ładnie przyrumieni się a całość mocno spęcznieje -  cannelloni są gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...