Zaparzyć zieloną herbatę ,wrzucić do gorącego napoju cieniutko pokrojony kawałeczek imbiru i gotowe.
Bardzo smaczne połączenie melisy, cytryny, miodu i imbiru daje efekt napoju, któremu nikt się nie oprze.
Ostatnio imbir na dobre zagościł w mojej kuchni. Dawniej używałam go w postaci sproszkowanej, ale odkąd pojawił się na rynku świeży korzeń oczywiste, że całkowicie zastąpił gotowe torebki. O jego cennych właściwościach wiemy obecnie o wiele więcej niż dawniej. Właściwie imbiru używałam jedynie w mieszance piernikowej do wypieku ciast,cury, jako dodatek do potraw ciężkostrawnych ,a także posypywałam delikatnie zupy mleczne, aby uczynić je lekkostrawne. Dziś imbir ma większe zastosowanie w naszej kuchni i bardziej doceniamy jego właściwości dla naszego zdrowia. Choćby zwykła herbata, czy kawa ,które zyskują wyraźnego smaku i walory zdrowotne przez dodanie odrobiny imbiru.
Korzeń imbiru, zawierający olejki eteryczne nadające mu charakterystyczny smak, to skarbnica witamin/A,B1,B2,C/mikro i makroelementów i aminokwasów. Właściwości lecznicze imbiru są bardzo szerokie, działa przeciwzapalnie,przeciwskurczowo,napotnie,tonizujaco, przeciwbólowo.Jest także silnym utleniaczem, działa kojąco, wzmacnia odporność, chroni ciało przed pasożytami. Spożywanie imbiru wzmacnia apetyt ,zmniejsza nudności, zawroty głowy, ilość cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie itd. Już w starożytności uznany został za afrodyzjak” rozpalający wewnętrzny ogień” Oczyszczając nasz organizm z toksyn ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, wygląd naszej skóry, wzrok, słuch, bystrość umysłu. Kawałek korzenia żuty po posiłku zapewnia świeży oddech i zapobiega chorobom dziąseł. Papka z proszku imbirowego na działanie przeciwbólowe.
Korzeń imbiru, zawierający olejki eteryczne nadające mu charakterystyczny smak, to skarbnica witamin/A,B1,B2,C/mikro i makroelementów i aminokwasów. Właściwości lecznicze imbiru są bardzo szerokie, działa przeciwzapalnie,przeciwskurczowo,napotnie,tonizujaco, przeciwbólowo.Jest także silnym utleniaczem, działa kojąco, wzmacnia odporność, chroni ciało przed pasożytami. Spożywanie imbiru wzmacnia apetyt ,zmniejsza nudności, zawroty głowy, ilość cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie itd. Już w starożytności uznany został za afrodyzjak” rozpalający wewnętrzny ogień” Oczyszczając nasz organizm z toksyn ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, wygląd naszej skóry, wzrok, słuch, bystrość umysłu. Kawałek korzenia żuty po posiłku zapewnia świeży oddech i zapobiega chorobom dziąseł. Papka z proszku imbirowego na działanie przeciwbólowe.
Pijmy więc napary, odwary, pieczmy ciasteczka imbirowe, dodawajmy imbir do mięs ,sosów ,marynat, zróbmy imbir kandyzowany………/przepis na kandyzowany imbir/. Piwko imbirowe też smakuje wyśmienicie.
Do zaparzonego kawałka/drobno pokrojonego/korzenia imbiru oprócz cytryny i miodu możemy dosypać ciut kurkumy, szafranu ,kolendry itp. Taka herbatka podawana na gorąco ma działanie rozgrzewające,ale pyszna jest również zimna .Ilości składników dobieram dowolnie w/g wypróbowanego smaku,bo imbir trzeba polubić.
Herbatka imbirowa ma właściwości odchudzające. Pobudza krążenie krwi i
przyspiesza przemianę materii, pomaga naszej skórze zachować młodość.
.
Więcej na temat imbiru - klik
Napój imbirowy w/g kuchni 5 przemian:
Do przyrządzenia napoju potrzebować będziemy: jednej, dużej cytryny, litra wrzącej wody, dwóch łyżek cukru trzcinowego, sporego kawałka świeżego korzenia imbiru i dwóch łyżek zimnej wody.
Z cytryny wyciskamy sok, wlewamy go do naczynia, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy cukier, obrany i starty na tarce imbir oraz zimną wodę i podgotowujemy przez dwie-trzy minuty. I jeszcze coś wiecej-klik
Z cytryny wyciskamy sok, wlewamy go do naczynia, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy cukier, obrany i starty na tarce imbir oraz zimną wodę i podgotowujemy przez dwie-trzy minuty. I jeszcze coś wiecej-klik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz