Po pączkowych przyjemnościach czas powrócić do normalności.

A skórki z owoców,które również są bardzo wartościowe, po uprzednim przygotowaniu są wspaniałym,aromatycznym dodatkiem do ciast i deserów. A tutaj znalazłam fajne przepisy na przygotowanie cukrowej skórki pomarańczowej.Moje skórki właśnie się podsuszyły i powędrują do miksera.Robię z nich proszek pomarańczowy,który przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiczku i używam do aromatyzowania moich wypieków.Szczypta proszku dodana do porannej kawy dodaje jej przyjemnego smaku pomarańczowego.
Jedzmy pomarańcze!
Pomarańcze to naturalne żródło zdrowia,a więcej na temat tych pysznych owoców oraz i właściwości zdrowotnych -tutaj
Wartości odżywcze
"Wartości dotyczą 100 g soku. Źródło: Amerykańska baza składników odżywczych
"Wartości dotyczą 100 g soku. Źródło: Amerykańska baza składników odżywczych
- Kalorie - 45
- Białko - 0,7g
- Tłuszcz - 0,2g
- Węglowodany - 10,4g (z czego cukry to 8,4g)
- Betakaroten - 33 µg
- Witamina A - 200 IU
- Witamina B1 (tiamina) - 0,09 mg
- Witamina B2 (ryboflawina) - 0,03 mg
- Witamina B3 (witamina PP, niacyna) - 0,4 mg
- Witamina B5 (kwas pantotenowy) - 0,19 mg
- Witamina B6 - 0,04 mg
- .............
- ............. "
- czytaj dalej....../cyt./


Również mandarynki obok pomarańczy należą do grupy zimowych owoców sezonowych.Zawierają mniej soli mineralnych niż pomarańcze,ale za to więcej bromu,dzięki czemu pozytywnie działają na nasz układ nerwowy.Więc może spróbować zjadać ten owoc wieczorem przed snem?
Do "produkcji" soku dla całej rodzinki polecam super wyciskarkę.
Ale sok ręcznie wyciskany jest bardziej wartościowy.
Do "produkcji" soku dla całej rodzinki polecam super wyciskarkę.
Ale sok ręcznie wyciskany jest bardziej wartościowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz