27.03.2011

Czekoladowe ciasteczka w wiosennej oprawie




Kiedy w lodówce znajduję końcówkę gęstej śmietany...., już wiem  jak ją wykorzystam. Oczywiście na  kruche śmietankowe  ciasteczka.Dziś  o smaku czekoladowym.
A zestawienie ciemnej czekolady  z wiosennymi stokrotkami przyprawiły mnie w wiosenny nastrój.


Składniki:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 3 dag mączki kukurydzianej /maizena/
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 6 dag cukru pudru
  • 2 dag kakao
  • 1 żółtko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy do smaku
  • cukier puder do posypania



Wykonanie:
-Wszystkie składniki zagnieść,a czekoladową kulę  zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min. 30 min.  do lodówki. Moje ciasto przeleżało całą noc.
 -Nastawić piekarnik na temperaturę 170-180st.
-Ciasto rozwałkować/ja robię to przy pomocy folii spożywczej /i wykrawać  foremką dowolne  kształty /u mnie  kształt kwiatków/.
-Piec na blasze wyłożonej papierem  przez ok.15-20 min.
- Przestudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...