31.03.2011

Burgery z ciecierzycy


Burgera z ciecierzycy można zjeść z bułką oraz typowymi dodatkami takimi jak:sałata, pomidor, majonez. Ta wielka kanapka ,może śmiało zastąpić  hamburgera mięsnego.
 Dla mnie jest świetnym bezmięsnym daniem obiadowym.

bo…jadam mięso, ale zdecydowanie wolę zastąpić go właśnie takim, kotlecikiem, dobrze znanym wegetarianom. Ciecierzyca-bogata w  białko doskonale uzupełnia naszą dietę w pełnowartościowe składniki. Jest mało popularna w naszym kraju/bo mamy przecież groch/, ale coraz więcej osób zaczęło się nią interesować. Burgera można przygotować z gotowej ciecierzycy konserwowej lub z ugotowanego, suchego ziarna. Aby ugotować ciecierzycę należy , podobnie jak groch, czy faso,a potem  wypłukać i gotować aż  do miękkości. Spotkałam się również z dodawaniem sody do wolę namoczyć w wodzie na całą noc. Do moczenia można dodać płaską łyżeczkę sody oczyszczonejdy,w której gotujemy ciecierzycę. Z pewnością dodatek sody przyspiesza proces gotowania, można próbować bez obaw /ale nie znam źródła tych informacji/. Wodę z moczonymi nasionami  powinno się zmienić parę razy/ w nocy jest to kłopotliwe/,a na pewno  przed gotowaniem. Gotujemy ciecierzycę bez przykrycia, a solimy dopiero pod koniec gotowania.
Ciecierzyca podobnie jak inne warzywa strączkowe dostarcza naszemu organizmowi sporo białka, zawiera również cenne węglowodany, błonnik, żelazo,wapn, fosfor, miedź, cynk, jod, witaminy. Niestety może być kłopotliwa dla naszego systemu trawiennego. Moczenie nasion przez kilka, a nawet kilkanaście godzin  nie tylko przyspiesza proces gotowania, ale sprawia, że nasiona są lepiej trawione.


Składniki:/ na 4 burgery/
  • 250 g ciecierzycy/ugotowanej/
  • 1 ząbek czosnku
  • ½  cebuli
  • 1 kromka białego chleba/pokrojona w drobną kostkę/
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyczki rozmarynu/świeży lub suszony/
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta curry
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Ugotowaną, przecedzoną ciecierzycę umieścić  w mikserze do rozdrabniania. 
Dodać jajko, chleb, czosnek, cebulę, musztardę i pozostałe przyprawy.
 Całość lekko rozdrobnić, odłożyć połowę, a resztę ponownie miksować do uzyskania kremowej konsystencji.
 Wymieszać wszystko razem.
 Masa powinna być dość twarda /jeśli nie, to można ją wstawić na chwilę do lodówki, lub dodać odrobię bułki tartej/aby można było formować owalne burgery.
 Gotowe krążki należy piec na dobrze rozgrzanej patelni do grillowania /bez tłuszczu/ z obu stron,  zmniejszając ciut  ogień w trakcie pieczenia. 
 Masa powinna się ładnie ściąć, a tym samym nie ma problemów z przewracaniem na drugą stronę. Burgery są gotowe, kiedy obydwie strony są ładnie przyrumienione , a całość jest zwarta. 
Podajemy je z dowolną sałatką np. z pomidorów i czerwonej cebulki oraz  zieloną sałatą.

Ponieważ burgery z ciecierzycy są dla mnie dość suche lubię podawać je  z  warzywnymi sosami. Dzisiaj jest to zimny sos z suszonych pomidorów czyli czerwone pesto./.../


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...