21.03.2011

Penne z sosem brokułowym - Penne con il pesto di broccoli




Zielony brokuł i makaron to doskonałe połączenie smaku i wartości odżywczych.



Składniki:/ proporcje na 2 osoby/

  • 160 g makaronu penne
  • 250 g brokułów
  • 1 łyżka orzeszków pinii/lub innych/
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego sera parmezan
  • 1 łyżka ricotty /lub innego twarożku kremowego/
  • sól,pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Wykonanie:

Brokuły ugotować w osolonej wodzie,/polecam ugotować na parze/, przeleć zimną wodą, dobrze odcedzić i  zmiksować, dodając ząbek czosnku, orzeszki pinii, ricottę , oliwę  z oliwek, a na końcu parmezan . Miksować chwilę  do otrzymania gładkiego kremu. Doprawić solą ,pieprzem. Makaron użyć wody ”brokułowej” .Gorący  połączyć  z zielonym pesto z brokułów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........