Tym razem skusiłam się na przygotowanie delikatnych, chrupiących pierożków z pysznym nadzieniem czekoladowym. Główną rolę w tym ciasteczku odgrywa orzechowa nutella, którą musimy wstawić na jakiś czas do lodówki, aby łatwiej nakładać ją potem na ciasto. Połączenie smażonego ciasta z czekoladową nutellą daje znakomity efekt smakowy, któremu trudno się oprzeć
.
.
Składniki: / na ok.20szt./
- 500 g mąki
- 100 g miękkiego masła
- 200 ml mleka
- 1 żółtko
- 100 g cukru pudru
- cukier waniliowy do smaku
- szczypta soli
- słoik nutelli /ilość w-g uznania/
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
W głębokiej misce do wyrabiania ciasta utrzeć masło z cukrem, dodać sól, cukier waniliowy, mąkę. Żółtko rozpuścić w mleku i dodawać stopniowo do mieszanki . Wymieszać całość drewnianą łyżką. Przełożyć na stolnicę i wyrabiać do utworzenia gładkiego ciasta ok.10min. Zawinąć w folię i przenieść w chłodne miejsce na ok.1godz. Wypoczęte ciasto rozwałkować na grubość ok.1mm i wykroić prostokąty o bokach 10/20cm. Łyżeczką kłaść schłodzoną nutellę na środku połówki każdego ciasta, brzegi zwilżyć białkiem, złożyć i dobrze zlepić /tak jak pierogi/. Powstaną w ten sposób kwadratowe ciasteczka. Kształt możemy dowolnie zmieniana na kółeczka, trójkąciki itp. Gotowe ciasteczka smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru /ok.3min./. Odsączone z nadmiaru tłuszczu, przestudzone, chrupiące ravioli pospać obficie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz