Najprostsze z możliwych spaghetti,które zawsze smakuje,a na dodatek przygotowanie nie zajmuje nam dużo czasu..... i zawsze się udaje.
Składniki:/na 2 osoby/
- 1 puszka pomidorów /ok.300 g w sezonie świeże/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia
- sól,pieprz do smaku
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki startego sera parmezan
Wykonanie:
Nastawić wodę na makaron.Ugotować w/g przepisu na opakowaniu.W tym samym czasie
rozgrzać na patelni oliwę,wrzucić czosnek,chwilkę, podsmażyć.Można go pozostawić na patelni,ale można również usunąć,gdyż oliwa zdążyła nabrać czosnkowego aromatu.Dodać pomidory z puszki i dusić przez chwilę do lekkiego odparowania płynu.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Gotowym sosem polać ugotowany makaron,posypać świeżą bazylią,startym serem.Można również ugotowany makaron wrzucić do gotowego sosu i całość lekko wymieszać.Makaron uzyska w ten sposób wyrażniejszy smak pomidorowego sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz