05.05.2011

Pierś indycza w sosie sojowym


Smaczna, soczysta pierś z indyka w sosie sojowym 
Składniki: /4 porcje/
  • pierś indycza  ok.60 dag/
  na marynatę:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku /posiekanego/
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • 1/2 łyżeczki  imbiru
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1/2 łyżeczki musztardy/ulubionej/
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 













Dodatkiem do mięsa są moje "dyżurne"ziemniaczki z piekarnika./.../
Wykonanie:
Umytą, wysuszona pierś indyczą naciąć nożem w poprzek na całej długości,  umieścić w naczyniu, zalać zalewą przygotowaną z podanych składników, przykryć folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu na ok.1/2 godz. /od czasu do czasu przewracać mięso/ . Nie dodawałam soli, ponieważ moja marynata była wystarczająco słona. 
Piekarnik nagrzać do temp. 180st. 
Mięso umieścić w brytfance,  polać połową zalewy i wstawić do gorącego piekarnika.
 Piec ok 1/2 godz./ w zależności od wielkości mięsa  /podlewając od czasu do czasu pozostałą zalewą
 i  przewracając mięso.
 Pierś powinna się ładnie przyrumienić.
 Przestudzone mięso pokroić w plastry. 
Podawać z dowolną surówką.



1 komentarz:

  1. Fajny przepis. Na pewno bardzo pysznie smakuje :-)
    Zapraszam również do dodania blogu w moim katalogu stron i blogów. Wpis jest darmowy dla jednej kategorii.
    Pozdrawiam.
    www.wycinek.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...