20.05.2011

Spaghetti alla putanesca


Spaghetti alla putanesca to włoskie danie makaronowe bardzo aromatyczne, pikantne i.....pożywne/dla dorosłych/.Jest  popularne i cieszy  się dużym powodzeniem i uznaniem wśród turystów ,którzy pragną poznać tradycyjną kuchnię włoską.
 A spaghetti to ma swoją historię ,legendy i nazwę dość dosadną ,bo odnoszącą  się do pań lekkich obyczajów .Kilka składników,które są nam doskonale znane,choć nie przez wszystkich lubiane,  połączonych  ze sobą nadają  tej potrawie  niepowtarzalny smak i tajemniczą pikanterię.Danie to tak jak każdy włoski makaron jest proste i szybkie w przygotowaniu.

Bardzo  podoba mi się określenie /nie pamiętam gdzie to słyszałam/,że „......pasta putanesca to smak i sekret grzechu…....”

Moje spaghetti zrobiłam już jakiś czas temu ,a przepis i fotki leżały sobie spokojnie gdzieś tam w "zakamarkach mojej  kuchni".  Przypomniałam sobie o nim kiedy to coraz częściej spotykam ten przepis na różnych blogach./ jest w tej chwili bardzo popularny również w naszym kraju/ A więc dla przypomnienia i nadrobienia zaległości postanowiłam go wprowadzić. W oryginalnym przepisie nie ma cebuli, ale ja jakoś z rozpędu  lub z przyzwyczajenia dodałam ją do sosu ,a zorientowałam się ciut za późno.

 
Składniki: / na 2 osoby/



  • 180-200 g makaronu spaghetti
  • 250-300 g pomidorów krojonych/z puszki lub świeżych/
  • 4 fileciki  anchois/acciughe sotto sale/
  • 1 ząbek czosnku
  • mała cebulka/można ominąć/
  • 1  łyżeczka kaparów z zalewy
  • 60 g czarnych oliwek/i kilka zielonych/
  • 2-3łyżki oliwy z oliwek /extravergine/
  • kawałek ostrej papryczki  /peperoncino/
  • sól, pieprz do smaku
  • zielona pietruszka

Przygotowanie
Nastawić wodę na makaron .Pokroić oliwki, czosnek, cebulkę . Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę,czosnek i papryczkę,chwilę podsmażyć. Dodać wypłukane , odsączone kapary i fileciki anchois/jeśli są duże należy je pokroić/ .Dusić przez chwilę Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je sparzyć, obrać ze skórki ,a następnie usunąć pestki   pokroić i dodać  do duszących się już składników. Gotować sos na średnim ogniu ok.10min.Jeśli sos wymaga doprawienia/ uwaga:słone składniki/ należy dodać odrobinę soli i pieprzu .Ugotowany makaron/al dente/ odcedzić i połączyć z sosem,chwilę mieszać aż makaron połączy się z sosem.. Posypać zieloną pietruszką
 i życzę:
Buon Appetito

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........