25.05.2011

Roladki z szynki ze szparagami i papryką

Roladki z szynki z dodatkiem sezonowych warzyw to znakomita, i elegancka  przystawka. Ale możemy przygotować je również na kolację otrzymując w ten sposób delikatne i  pożywne danie/dodatek dobrego pieczywa mile widziany/.
  Jeśli mamy w lodówce kilka plastrów wędliny,jakieś warzywko i trochę żółtego sera to możemy śmiało zabierać się do pracy. Jeśli chcemy przygotować coś extra to musimy się do tego przygotować. 
                                 
 Składniki: /na 5 szt./

  • 5 szt szparagów/świeże/
  • 5 plastrów szynki /użyłam parmeńskiej,ale może być również gotowana/
  • po ½ szt czerwonej i żółtej papryki/może być świeża ,konserwowa,moja jest  pieczona/
  • 5 „słupków” żółtego sera/ulubiony/
  • musztarda miodowa/do  smarowania/
  • szczypiorek do dekoracji









Wykonanie:
Szparagi obieramy pozbywając ich zewnętrznej skórki/za pomocą obieraczki/,główkę pozostawiamy nienaruszoną,obcinamy zdrewniałą część/najlepiej złamać warzywo w miejscu, gdzie jest najbardziej kruche i pozostawić miękką część ,a twardą wyrzucić/Umyte warzywa lekko posolić i ugotować na parze ,tak aby były miękkie,ale jędrne/ok. 15 -18 min w zależności od grubości warzywa/,zanurzyć w zimnej wodzie i osuszyć. Płaty szynki posmarować cienką warstwą musztardy/może być majonez/ułożyć po kawałku sera,papryki pokrojonej w paski,po jednej sztuce szparagi i zrolować.Zwiniętą szynkę związać szczypiorkiem i ułożyć na półmisku.Przykryć folią i schłodzić w lodówce.

pomysł zaczerpnięty ze str.tasteofhome.com

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...