29.05.2011

Krem cukierniczy -crema pasticcera



Jeden z najbardziej popularnych kremów do przekładania ciast i ciasteczek może również być samodzielnym deserem.  Mocno schłodzony, podany z dodatkiem biszkoptów i odrobiną likieru np.Alchermes/  jest smaczny, delikatny  i..................bardzo słodziutki.



Krem do tortów :/crema pasticcera/
Składniki:
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki/kukurydziana/
  • 500 ml mleka
  • laska wanilii                       lub
  • cukier wanilinowy
  • skórka cytrynowa



Wykonanie:

Zagotować mleko z wanilią,dodać skórkę cytrynową.
 Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę,dokładnie wymieszać. 
Połowę mleka wlać do masy jajecznej, dobrze rozprowadzić, a następnie połączyć z pozostałą częścią mleka i  postawić na ogniu.
 Wyjąć wanilię.
Mieszając gotować masę na wolnym ogniu aż do zgęstnienia.
Otrzymaną  masę budyniową należy przełożyć  do miski i zafoliować /aby zapobiec tworzeniu się kożucha/ , pozostawić do przestudzenia.
Zimny krem należy roztrzepać rózgą,
przełożyć  do rękawa cukierniczego lub nakładać  bezpośrednio .


Gotowym kremem można przekładać ciasta/szczególnie kruche/, nadziewać babeczki, rurki, pączki, i różne inne ciasteczka. Stanowi  on również bazę do przygotowania pysznych kremów tortowych. Doskonale łączy się z bitą śmietaną, dzięki czemu możemy otrzymać doskonałą, delikatną, puszystą masę, która ma bardzo wiele zastosowań-............wystarczy zmieniać dodatki.





3 komentarze:

  1. słodkie pyszności, kremowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie poznać taki krem :) zapisałam ku pamięci i ku przyszłym akcjom tortowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest to krem bardzo znany i popularny,a wstawiłam go gdyż będzie mi służył jako baza do innych ciast i deserów.

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...