3.05.2011

Makaron/kolanka/ pomidorowo-marchewkowy

 Bardzo przyjemne zestawienie smaków pomidora i marchewki w cieście makaronowym.
 Dodatek tych samych warzyw do przygotowania delikatnego sosu na bazie oliwy podkreśla jeszcze bardziej smak tego aromatycznego makaronu. 

 Ten pomarańczowo-czerwony  makaron o włoskiej nazwie "pipe rigate rosse"jest wyprodukowany na bazie surowców naturalnych, a kolor nadaje mu przecier marchewkowo-pomidorowy.
 Makaron po ugotowaniu ma rzeczywiście delikatny pomidorowy smak.


Składniki:/2 osoby/

  • 160-200 g makaronu
  • 150-200 g  pomidorków koktajlowych
  • 1 mała marchewka
  • 50 g mozarelli
  • 1 mała  cebula
  • szczypiorek/ do dekoracji/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Nastawić wodę na makaron.  Drobno pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie,dodać marchewkę pokrojoną w drobną kosteczkę i dusić ok 3 min /można dodać odrobinę wody z makaronu/.  Pomidory pokroić i dodać do marchewki. Całość podgotować następne kilka minut,  posolić, dodać odrobinę cukru.  Ugotowany makaron  /mój gotował się 6 min.  /przecedzić i połączyć z warzywami.  Dodać pokrojoną w kostkę mozarellę, pieprz i szczypiorek.  Połączyć składniki i  podawać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...