Bardzo przyjemne zestawienie smaków pomidora i marchewki w cieście makaronowym.
Dodatek tych samych warzyw do przygotowania delikatnego sosu na bazie oliwy podkreśla jeszcze bardziej smak tego aromatycznego makaronu.
Dodatek tych samych warzyw do przygotowania delikatnego sosu na bazie oliwy podkreśla jeszcze bardziej smak tego aromatycznego makaronu.
Ten pomarańczowo-czerwony makaron o włoskiej nazwie "pipe rigate rosse"jest wyprodukowany na bazie surowców naturalnych, a kolor nadaje mu przecier marchewkowo-pomidorowy.
Makaron po ugotowaniu ma rzeczywiście delikatny pomidorowy smak.
Makaron po ugotowaniu ma rzeczywiście delikatny pomidorowy smak.
Składniki:/2 osoby/
- 160-200 g makaronu
- 150-200 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała marchewka
- 50 g mozarelli
- 1 mała cebula
- szczypiorek/ do dekoracji/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Nastawić wodę na makaron. Drobno pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie,dodać marchewkę pokrojoną w drobną kosteczkę i dusić ok 3 min /można dodać odrobinę wody z makaronu/. Pomidory pokroić i dodać do marchewki. Całość podgotować następne kilka minut, posolić, dodać odrobinę cukru. Ugotowany makaron /mój gotował się 6 min. /przecedzić i połączyć z warzywami. Dodać pokrojoną w kostkę mozarellę, pieprz i szczypiorek. Połączyć składniki i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz