Smakowite, złociste ciasteczka pachnące korzennymi przyprawami z dodatkiem dyni i czekolady.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 0,75 szklanki cukru/może być brązowy/
- 1 jajko
- 1 szklanka dyni/startej i wyciśniętej/
- 100 gram masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 0,25 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,25 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- cukier wanilinowy lub aromat waniliowy
- 2 łyżki kropelek czekoladowych
Dynię /surową/ zetrzeć na tarce /średnie oczka/, ułożyć na sitku i lekko odcisnąć . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. W misce utrzeć masło z cukrem i jajkiem, a do otrzymanej masy kremowej dodać startą dynię. Dokładnie wymieszać. Do masy wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Dodać kropelki czekoladowe i lekko zarobić. Ciasto powinno być dość zwarte ,ale jeśli uznamy, że jest zbyt rzadkie należy dodać więcej mąki. Schłodzić. Z otrzymanego ciasta formować małe kulki, które następnie układać na blasze wyłożonej papierem /lekko spłaszczyć/, można również nakładać łyżką małe kupki. Wszystko zależy od konsystencji otrzymanego ciasta.Część mojego ciasta udało mi się nawet rozwałkować /podsypując lekko mąką /i wykroić ozdobne kształty. Jednak o wiele łatwiej formować z ciasta kuleczki, ponieważ ciasto jest klejące . Przygotowane ciasteczka piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 st.
Bardzo podoba mi się to, ze można w tak fajny sposób wykorzystać dynię i co najważniejsze, że te dania są bardzo smaczne. Dlatego jestem przekonany, że jeżeli robię coś z przepisów https://basiazsercem.pl/ to właśnie oprócz mąki jest jeszcze kilka ważnych składników.
OdpowiedzUsuń