14.11.2011

Kruche ciasteczka dyniowe z kropelkami czekolady


Smakowite, złociste ciasteczka pachnące korzennymi przyprawami  z dodatkiem dyni i czekolady.




Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,75 szklanki cukru/może być brązowy/
  • 1 jajko
  • 1 szklanka dyni/startej i wyciśniętej/
  • 100  gram masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 0,25 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,25 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • cukier wanilinowy lub aromat waniliowy
  • 2 łyżki kropelek czekoladowych

Wykonanie:
Dynię /surową/ zetrzeć na tarce /średnie oczka/, ułożyć na sitku i lekko odcisnąć . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. W misce utrzeć masło z cukrem i jajkiem, a do otrzymanej masy kremowej dodać startą dynię. Dokładnie wymieszać. Do masy wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Dodać kropelki czekoladowe i lekko zarobić. Ciasto powinno być dość zwarte ,ale jeśli uznamy, że jest zbyt rzadkie należy dodać więcej mąki. Schłodzić. Z otrzymanego ciasta formować małe kulki, które następnie układać na blasze wyłożonej papierem /lekko spłaszczyć/,  można również nakładać łyżką małe kupki. Wszystko zależy od konsystencji otrzymanego ciasta.Część mojego ciasta udało mi się nawet rozwałkować /podsypując lekko mąką /i wykroić ozdobne kształty. Jednak o wiele łatwiej formować z ciasta  kuleczki, ponieważ  ciasto jest klejące . Przygotowane ciasteczka piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 st.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........