12.11.2011

Deser mascarpone i amaretti w szklaneczkach-Bicchierini di crema al mascarpone ed amaretti


Świąteczny dzień, a więc coś słodkiego  mile widziane. U mnie  dzień jak każdy, powszedni , a więc odrobiną słodyczy pragnę osłodzić sobie tę normalność i poczuć świąteczną atmosferę. Tak to czasem bywa..."Crema al mascarpone "to drugi obok tiramisu mój ulubiony włoski deser.  Właściwie nie wiele się różnią między sobą.
Są słodziutkie, kremowe, mocno kaloryczne i pyszne. Doskonale poprawiają nastrój w każdy pochmurny  dzień  i chyba nic więcej nie muszę dodawać.
Składniki:/dla 4 lub 2 osób w/g możliwości/

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru
  • 150 g śmietany 30%/ lub 2 żółtka /
  • 2 łyżki Marsala lub likieru Amaretto
  • 50-100 g ciasteczek amaretto
  • 4 łyżeczki mielonych migdałów
  • czekolada gorzka w płynie do dekoracji








Wykonanie:
Ciasteczka amaretto pokruszyć/zostawić kilka do ozdoby/i wymieszać  z migdałami. Ubić na sztywno  śmietanę. Mascarpone ubić z cukrem na puszystą masę i delikatnie połączyć z bitą śmietaną. Jeśli ktoś woli może zastąpić śmietanę ubitymi żółtkami, a w wersji odchudzonej  jogurtem. Przygotować szklaneczki, do których nakładać warstwami pokruszone ciastka i krem. Każdą warstwę ciastek skropić delikatnie winem Marsala lub likierem amaretto. Można również dodać odrobinę alkoholu do kremu. Na wierzchu  każdego deseru ułożyć po kilka całych herbatników i udekorować płynną/zimną/czekoladą.
Buon appetito


2 komentarze:

  1. słodkie pyszności. Chętnie bym się na taki deser załapała :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już deserek jest na mojej liście do wypóbowania:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...