Mój ulubiony makaron z krewetkami, to kolejna propozycja na proste danie obiadowe.
Makaron, warzywa , krewetki to główne składniki, z których w ciągu kilkunastu minut przygotujemy smaczną pełnowartościową potrawę.
Coraz częściej wprowadzam do mojego menu krewetki. Powoli, ostrożnie, ale za każdym
razem śmielej . Z większą przyjemnością i ciekawością przygotowuję rożne potrawy.
Jak zwykle są to proste, nieskomplikowane dania, które może przygotować każdy i może również cieszyć się nowym , ciekawym smakiem.
Zawsze twierdziłam, że nie lubię owoców morza,ale kiedy
Zawsze twierdziłam, że nie lubię owoców morza,ale kiedy
pewnego dnia poczęstowano mnie sałatką z tychże owoców/ pełna gama/ zmieniłam całkowicie
zdanie i polecam każdemu spróbować . Nie potrafię jednak obchodzić się z tymi delicjami
i póki co korzystam z półproduktów i gotowych dań. Może kiedyś....
Dziś na moim stole znalazły się krewetki, które są już obrane, oczyszczone i gotowe do użycia.
Składniki:/3 porcje/
- 300 g makaronu tagliatelle
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebulka
- 2 małe cukinie
- 3/4 szklanki mrożonego/lub świeżego/groszku
- 250 g krewetek /mrożone/
- kawałeczek papryczki chilli
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- sól i pieprz
- zielona pietruszka /do dekoracji/
Jeśli używamy mrożonych krewetek należy je wcześniej odmrozić.
Nastawić wodę na makaron.
Podsmażyć posiekaną cebulkę na oliwie, dodać masło,pokrojoną
Podsmażyć posiekaną cebulkę na oliwie, dodać masło,pokrojoną
w kostkę cukinię,rozmrożony groszek,peperoncino/bez pestek/.
Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem, przykryć i dusić chwilę do miękkości.
Ugotować makaron w/g przepisu na opakowaniu.
Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem, przykryć i dusić chwilę do miękkości.
Ugotować makaron w/g przepisu na opakowaniu.
Do podduszonych warzyw dodać krewetki i wino, gotować do odparowania alkoholu.
Krewetki wystarczy dusić kilka minut.
Przecedzić makaron i dodać do sosu warzywno-krewetkowego.
Krewetki wystarczy dusić kilka minut.
Przecedzić makaron i dodać do sosu warzywno-krewetkowego.
Wlać odrobinę wody z gotowania makaronu i dokładnie wymieszać.
Podawać z dodatkiem zielonej pietruszki .
Podawać z dodatkiem zielonej pietruszki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz