02.11.2011

Włoskie ciasteczka Canestrelli al Marsala / i tradycyjne /

Dolci e un caffé

Ciasteczka bardzo popularne we Włoszech od pokoleń. Jak z każdym przepisem bywa także i w tym przypadku istnieją  różne  sposoby ich przygotowania . Zachowane sa jednak 3 wspólne,  podstawowe cechy: prostota w wyglądzie,smaku i sposobie wykonania. Zmieniają się jedynie dodatkowe składniki smakowe, czasem proporcje składników. Tak jak i w moich ciasteczkach, których  aromat wzbogacony jest o delikatny smak wina Marsala.

Marsala ,to  sycylijskie wzmocnione wino bardzo aromatyczne,o intensywnym choć  delikatnym i trwałym smaku, o pięknym bursztynowym kolorze. Produkuje się je w  kilku odmianach/secco,semisecco ,dolce/i ma  bardzo szerokie zastosowanie  w kuchni. Dodaje się je do mięs, sosów, ciast i kremów. Podawane jest do lekkich dań i deserów.    

Składniki:/ok.35 szt. o średnicy4-5 cm/
  • 250 g maki pszennej
  • 50 g maki ziemniaczanej
  • 200 g masła/schłodzone/
  • 1 żółtko
  • 100g cukru pudu
  • 1-2 łyżki wina  Marsala
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta włożyć do miksera i połączyć składniki. Z chwilą kiedy ciasto zaczyna tworzyć spójną masę należy je przenieść na deskę, uformować kulę,  zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 min. Wypoczęte ciasto rozwałkować na grubość ok.0,5 cm /można podsypać lekko mąką/i wycinać foremką kwiatuszki z dziurką. Ułożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem i piec w temperaturze  170° ok.15 min/czas pieczenia zależy od piekarnika/. Ciasteczka powinny tylko delikatnie zmienić kolor,ale nie mogą być przyrumienione. Wystudzone przełożyć na półmisek i posypać  obficie cukrem pudrem.

Ciastka i herbatniczki różnego  rodzaju i  kształtu  są podstawą śniadania każdego Włocha."Prima colazione", bo tak nazywa się śniadanie, to kilka herbatników, czasem słodki rogalik,kromeczka ciambelli ,crostaty,fette biscottate, może jakiś dżem,miód i obowiązkowo filiżanka kawy.
Najczęściej jest to mocna,wyrazista  caffe espresso, która stawia na nogi lub cappuccino,czy po prostu tak jak u mnie latte macchiato /lub caffe  latte/
Aby przygotować "mleko poplamione kawą"należy do szklaneczki  z podgrzanym ,spienionym mlekiem/u mnie w filiżance/delikatnie i powoli wlewać po ściance mocne espresso. W końcowym efekcie otrzymujemy kawę trójwarstwową. Na dole powinno być mleko,na środku kawa,a na wierzchu piana.Efekt jest widoczny w  wysokiej  szklaneczce i dlatego jest bardzo eleganckim napojem podawanym gościom.


A oto inny  sposób wykonania i przepis na tradycyjne ciasteczka Canestrelli takie,jakie można kupić 
 w cukierni.
Składniki:/na ok 50 szt/
  • 300g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g mączki kukurydzianej/maizena/lub ziemniaczanej
  • 5 żółtek jaj ugotowanych na twardo
  • szczypta soli
  • szczypta wanilii
  • cukier puder do posypania 
Z powyższych składników należy zagnieść kruche ciasto.Masło powinno być schłodzone,a żółtka ugotowane na twardo  i dodatkowo przetarte przez sito.Ciasto należy wyrobić bardzo szybko,unikając dłuższego kontaktu z dłońmi.Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce ok.1-2 godz. Następnie wycinać kwiatuszki /grubość ciasta ok. 0,7 mm/ i piec ok.15-20 min.w temperaturze 170°. Należy obserwować ciastka w czasie pieczenia,ponieważ nie powinny zbyt intensywnie zmienić koloru.Powinny być blade,ale upieczone.Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać chwilę,ponieważ są bardzo delikatne i trudno je zdjąć z blachy.
  Gotowe ciasteczka posypać cukrem  pudrem.Są żółciutkie,kruchutkie i pyszniutkie.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...