19.11.2011

Zupa-krem z pieczonej dyni

O zaletach smakowych i walorach odżywczych dyni nie muszę wspominać,
bo napisano już o niej prawie wszystko/np.  zobacz tutaj/.
 Moja  zupa-krem z pieczonej dyni ma słodko- słony smak  z wyrazistym posmakiem 
 rozgrzewających przypraw. Jest doskonała nie tylko na obiad , ale również  na chłodne,
 jesienne wieczory. 


Jest zdrowa , niskokaloryczna , jest  doskonałym rozgrzewającym posiłkiem dla smakoszy tego warzywa. Znamy wiele sposobów przygotowania tego kremu . Można na łagodnie , ale można
 również na ostro. Najbardziej lubię krem  z pieczonej dyni.
 Zawsze piekę większą ilość tego warzywa, aby móc użyć go również do innych dań
/ miąższ można parę dni przechowywać w lodówce lub zamrozić/.
 Uwielbiam pierożki dyniowe, różnego rodzaju ciasta i sałatki z dodatkiem dyni.
Do zupy używam dynię pieczoną wraz z przyprawami. 
Bez dodatku przypraw piekę  plastry dyni  również w piekarniku  zawinięte w folię aluminiową.
 Aby sprawdzić czy dynia jest upieczona należy użyć drewnianego  patyczka lub  wykałaczki.


Składniki:/na 4 porcje/
  • 750 ml bulionu warzywnego /domowy lub z kostki bulionowej/
  • 700 g obranej dyni
  • po 1/4 łyżeczki   zmielonych przypraw /kmin rzymski , czosnek  granulowany, kurkuma, kolendra, imbir/
  • szczypta chili
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • śmietana/do dekoracji/
  • 2 łyżki startego sera parmezan
  • prażone pestki dyni/do dekoracji/
  • sól morska 
  • pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
-Przygotować bulion warzywny na bazie włoszczyzny( marchewka, seler, pietruszki , por)jeśli ktoś lubi może wykorzystać warzywną kostkę bulionową.
-Obraną dynię  pokroić w plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster
posmarować  oliwą  zmieszaną z
 przyprawami /zmielony kumin,  kurkuma, kolendra, imbir , czosnek, chili /i posypać grubą solą morską .
- Piec w gorącym piekarniku /ok.180-200 st./ do miękkości /ok.20-30 min/.
- Po upieczeniu  dynię zmiksować dolewając stopniowo bulion i regulując w ten sposób żądaną gęstość zupy/można dodać marchewkę z bulionu i zmiksować razem oraz łyżkę oliwy z oliwek/, doprawić do smaku.
 -Gotowy krem  ponownie podgrzać i podawać w miseczkach posypany serem parmezan  z dodatkiem kleksika śmietany i prażonych pestek dyni.
 - Ozdobić świeżą kolendrą lub inną ulubioną zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...