Bardzo smaczny i ciekawy sposób podania pieczonego łososia na czerwonej karmelizowanej cebuli z dodatkiem zielonego pesto.
Ten ciekawy smakowo i wizualnie zestaw jest doskonałą propozycją podania ryby inaczej,niż robimy to na co-dzień.Nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych i zawsze się udaje.Sposób podania ryby podpatrzyłam na tej stronie i bardzo często korzystam z tego pomysłu zmieniając składniki.
A do przygotowania dania użyłam:
Składniki:/na 4 osoby/
- 400 g świeżego lub mrożonego filetu z łososia
- 1 cytryna /sok/
- przyprawy/ po szczypcie-kolendra, tymianek, bazylia, czosnek ,pieprz /
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek/do marynaty/
- ok.300 g/3 szt/ czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
Wykonanie:
Przygotować marynatę z oliwy , soku cytrynowego i ziół.
Filety z łososia/bez skórki/umyć , osuszyć, posolić i i posmarować przygotowaną marynatą ziołową. Umieścić w pojemniku , przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok.30min. w chłodnym miejscu. Nagrzać piekarnik do temp.ok.190°.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć zamarynowaną rybę /przy pomocy metalowej obrączki można uformować owalne kształty/ ,przykryć folią aluminiową i piec ok.20 min.
W międzyczasie przygotować karmelizowaną, czerwoną cebulę.
Obraną cebulę pokroić w krążki .
Rozgrzać oliwę, dodać cebulę , posolić i dusić na mocnym ogniu kilka minut .
Następnie posypać cebulę cukrem i smażyć jeszcze chwilę do lekkiego skarmelizowania cukru , dodać ocet, wino, a na koniec ok.1/2 szklanki gorącej wody.
Dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, po czym przykryć częściowo pokrywką i dusić ok.15 min.
Po upływie tego czasu cebula powinna być ugotowana ,ale wciąż jędrna , a płyn powinien odparować.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć zamarynowaną rybę /przy pomocy metalowej obrączki można uformować owalne kształty/ ,przykryć folią aluminiową i piec ok.20 min.
W międzyczasie przygotować karmelizowaną, czerwoną cebulę.
Obraną cebulę pokroić w krążki .
Rozgrzać oliwę, dodać cebulę , posolić i dusić na mocnym ogniu kilka minut .
Następnie posypać cebulę cukrem i smażyć jeszcze chwilę do lekkiego skarmelizowania cukru , dodać ocet, wino, a na koniec ok.1/2 szklanki gorącej wody.
Dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, po czym przykryć częściowo pokrywką i dusić ok.15 min.
Po upływie tego czasu cebula powinna być ugotowana ,ale wciąż jędrna , a płyn powinien odparować.
Gotową cebulę wyłożyć na talerzu w kształcie okręgu ,na niej umieścić upieczoną rybę.
Na wierzch ryby nałożyć pesto.
Na wierzch ryby nałożyć pesto.
Podoba mi się ta propozycja podania łososia. Mam w zamrażalniku kilka kilogramów bałtyckiego i każdy nowy i ciekawy przepis jest cenny. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo elegancko sie prezentuje!
OdpowiedzUsuń