Pere all' amaretto
Przygotowany w ekspresowym tempie, równie szybko znika z talerzyka. Deser niezwykle prosty, przygotowany z sezonowych gruszek z dodatkiem popularnych włoskich herbatniczków migdałowych, nie zawiera dużo kalorii, a może zaspokoić ochotę na coś słodkiego.
Składniki:/na 2 osoby/
- 2 gruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 100 g herbatników amaretto
- ok.1/2szklanki cukru /użyłam brązowego/
- ok.1/2 szklanki wody
- 2 łyżki likieru amaretto/można pominąć,lub użyć inny/
- 1/2 tabliczki płynnej gorzkiej czekolady
- płatki migdałowe do dekoracji
Do deseru należy wybrać gruszki dojrzałe, dość twarde, ale takie które nie "rozsypują" się w czasie gotowania. Owoce obrać i pokroić w plastry /ok.1cm/,wykroić gniazdka/powstanie w ten sposób krążek z dziurką/skropić sokiem z cytryny. Na patelni lub w niskim rondelku rozpuścić cukier z wodą, zagotować, dodać likier amaretto. Do powstałego w ten sposób gorącego syropu włożyć plastry gruszek i podgotować kilka minut/można delikatnie przewrócić na drugą stronę w czasie gotowania, jeśli nie są pokryte całkowicie płynem/. Gruszka powinna być jędrna, ale ugotowana. Przełożyć krążki na półmisek do przestygnięcia. Herbatniki amaretto włożyć do woreczka foliowego , pokruszyć i przesypać na talerzyk. Ostudzone krążki gruszek obtaczać w okruszkach amaretto i układać na talerzyku plasterki w ten sposób by odtworzyć kształt gruszki. Czekoladę roztopić /w mikrofalówce lub na parze/ i delikatnie polać deser. Posypać płatkami migdałowymi i podawać.
wow, ale ciekawie sie prezentuje:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie ;) Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń