07.11.2011

Crostata z kremem czekoladowym "Nutella" Crostata con la crema di Nutella

Dolci
Pyszne, kruchutkie ciasto z czekoladowym, aksamitnym  kremem uwielbiane 
przez dzieci i dziecinnie proste do wykonania.

Nie wniosę tym postem nic nowego,bo każdy chyba wie,co oznacza słowo crostata i  z pewnością choć jeden  raz  w  przygotował ją samodzielnie. Pasta frolla czyli kruche ciasto, podstawa wielu znakomitych placków, tortów i ciasteczek, a przygotowana w prosty sposób/czyli po włosku/ z dodatkiem kremów, marmolady, bakalii,ricotty i owoców, to  najpopularniejsze  włoskie ciasto, a piecze się je prawie w każdym domu.

z netu
Do mojej  crostaty wykorzystałam więc podstawowe składniki ciasta kruchego i przepyszny czekoladowo-orzechowy krem Nutella,który "zawojował" całą Italię. Jedzą go dzieci i dorośli, powstały nowe przepisy z wykorzystaniem tego kremu i na sam krem również.
Jako ciekawostkę mogę jeszcze dodać, że we Włoszech do ciast kruchych /innych również/dodaje się tylko świeże masło. Margaryny   mało popularne, a ich wybór jest właściwie nijaki.
Trudno je dostrzec na półkach sklepowych.
Składniki: /na okrągłą formę ok.20 cm/
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 100-150 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  •  zapach waniliowy/cukier/
  • 300 g kremu Nutella
Wykonanie:
-Do miski wsypujemy wszystkie składniki (mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, sól, żółtka, masło), wyrabiamy je na jednolitą masę i wkładamy na godzinę do lodówki. 
-Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem.
 -Rozwałkować  2/3 ciasta/przy pomocy folii spożywczej/ i rozłożyć na blasze/po brzegi/.
 -Ciasto posmarować kremem czekoladowym, rozprowadzając go  za pomocą łopatki.
-Pozostałą cześć ciasta rozwałkować i przy pomocy ozdobnego radełka wycinać paski,  które następnie wyłożyć na kremie tworząc kratkę.
-Ciasto piec 30-40 min.w temp.180 stopni.
    -Gotowe ciasto można  udekorować kleksem bitej śmietanki.

To już ostatni mój wpis w akcji Viva Italia/ z zegarkiem w ręku/,ale moje następne  przepisy/przynajmniej przez najbliższy czas/ będą nadal związane ściśle z kuchnia włoską.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........