7.11.2011

Lasagne z pesto , ziemniakami i fasolką szparagową-Lasagne al pesto con patate e fagiolini

                                                                     Primo piatto
Wszyscy doskonale znamy lasagne mięsne, czyli bolognese które jest tradycyjnym i bardzo popularnym daniem kuchni włoskiej.Jest to moje ulubione danie, choć ze względu na sporą ilość kalorii robię je bardzo rzadko.

Chętnie jednak sięgam po inne przepisy tego rodzaju mniej kaloryczne ,ale równie doskonałe w smaku. Najczęściej mięsny sos pomidorowy zastępuję warzywami. Właściwie zapiekankę typu lasagne/ z makaronem i sosem beszamelowym/ można robić na wiele sposobów.Ile pomysłów tyle przepisów.Pomysł na moją dzisiejszą zapiekankę pochodzi z włoskiego programu
 tv"La prova del cuoco"
Składniki:/ilość  na 4 osoby,ale......może zabraknąć/
  • 400 g makaronu lasagne
  • 400-500 ml mleka
  • 45 g masła
  • 45 g mąki 
  • 150 g zielonego pesto/alla genovese/
  • 350 g fasolki szparagowej /można użyć mrożonej/
  • 3 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 150g sera parmezan/zalecany/
  • 100 g sera mozarella
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek/ do formy/
  • masło/ na wierzch do pieczenia/
Wykonanie
Na początek należy przygotować  sos beszamelowy.Masło roztopić i rozetrzeć z mąką na gładką masę. Stopniowo  dolewać mleko i energicznie mieszać całość drewnianą łyżką lub ”rózgą”do chwili  aż sos zagotuje się i zgęstnieje.  Doprawić do smaku  solą i pieprzem Kiedy sos lekko przestygnie należy połączyć go z pesto. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę , a fasolką na mniejsze kawałki i  gotować chwilę w osolonej wodzie. Warzywa nie powinny być  bardzo miękkie,  tylko podgotowane. Stopić masło, dodać pokrojony czosnek i połączyć z podgotowanymi warzywami, doprawić świeżo mielonym pieprzem .Płaty lasagne podgotować ok.4-5 min w lekko osolonej wodzie/zawsze gotuję płaty nawet ,jeśli  są gotowe do użycia bez gotowania/Ugotowane  płaty należy przełożyć na chwilę do zimnej wody aby zapobiec zlepieniu się. Dno  żaroodpornego naczynia posmarować oliwą, na dno nalać kilka łyżek  białego sosu, ułożyć pierwszą warstwę makaronu, przykryć beszamelem,wyłożyć warstwę  warzyw, część mozarelli pokrojonej w kostkę,posypać startym serem. Powtarzać aż do wykończenia składników. Na górze powinien znaleźć się makaron przykryty cienką warstwą białego sosu. Na wierzchu ułożyć pokrojony w plastry ser mozarella/pozostałą cześć/, można ozdobić ugotowaną fasolką, obłożyć odrobiną masła. Lasagne/można na początku  przykryć folią aluminiowa/  wstawić do piekarnika. Piec w temp.200 st.przez 20 minut, po czym odkryć i zapiec jeszcze przez 10 minut do zrumienienia sera. Podawać ozdobione liśćmi bazylii.

Buon Appetito.
A tak na koniec zastanawiam się czy lasagne warzywne jest mniej kaloryczne?Chyba jednak jest bardzo,bardzo pożywne ,a  gdyby wyeliminować beszamel i sery,to nie miałoby sensu.To przecież beszamel i ser są /obok makaronu/podstawowymi składnikami lasagne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...