Soczyste,wilgotne,aromatyczne mięso z przyrumienioną i chrupiącą skórką ,to cechy idealnie upieczonego kurczaka.Każda gospodyni ma swoje sprawdzone metody ,a sekret tkwi w odpowiednim przyprawieniu i właściwym sposobie pieczenia mięsa.Doskonale o tym wiemy,ale nie zawsze udaje nam się uzyskać te najlepsze efekty.
Pollo alla diavola to bardzo popularny sposób przyrządzania mięsa z kurczaka.W wersji oryginalnej powinno się piec je na grillu,ale w warunkach domowych wykorzystujemy do tego celu nasz sprawdzony piekarnik,a często nawet zwykłą patelnię .
- 1 mały kurczak
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy/użyłam Dijon/
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- kawałek papryczki chilli/lub szczypta w proszku/
- 3 ząbki czosnku
- rozmaryn/świeże lub suszone gałązki/
- pieprz mielony
- sól
- papryka mielona słodka
- tymianek
- szałwia lu oregano
- majeranek
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć, przekroić na połowę/wykorzystałam tylko połówkę/ i mocno spłaszczyć.Można nawet użyć tłuczka do mięsa. Połączyć ze sobą składniki marynaty.W tym celu do oliwy dodać musztardę,zioła,paprykę,pieprz i sól ,dobrze wymieszać. Należy ostrożnie dozować ostre przyprawy ,bo chociaż to jest kurczak po diabelsku możemy doprawić zbyt mocno.Włożyć mięso do marynaty, dokładnie obtoczyć i pozostawić w niej na kilka godzin ,a najlepiej na noc. Wyłożyć mięso do żaroodpornego naczynia /skórą do góry/obłożyć czosnkiem, rozmarynem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.Po ok 30 min,kiedy mięso będzie przyrumienione należy obniżyć temperaturę do 160-170 st. dodać wino i piec nadal polewając mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem. Można przykryć wierzch folią aluminiową.Kurczak powinien być gotowy po upływie ok.1 godziny./w zależności od wielkości kurczaka/ Aby sprawdzić, czy jest upieczony, należy wbić widelec w mięso—wypływający sok powinien być przezroczysty. Wyjąć kurczaka z piekarnika, przykryć folią i odstawić na pół godziny przed podaniem, aby mięso „odpoczęło”
Podawać z warzywami.Mój kurczak smakował doskonale z sałatką z pieczonej papryki przyprawioną octem winnym i oliwą z oliwek.
Buon appetito
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz