18.11.2011

Risotto z dynią - Risotto di zucca



Sezon dyniowy trwa.  Pojawiają się zupełnie nowe pomysły na dania z dyni,  powracają stare sprawdzone przepisy.  Różnorodność gatunków i bogactwo pomysłów pozwala  przyrządzić z niej prawie wszystko: przystawki, dania główne,  zupy, placuszki, ciasta, desery i chleby. Dynia w połączeniu z różnymi przyprawami  nabiera niezwykle interesującego smaku i aromatu.

....A ja jestem wierna tym starym, sprawdzonym i ulubionym przepisom na potrawy z dyni .
Zaczęłam od ciasteczek , a dzisiaj przygotowałam moje ulubione i zapewne doskonale już znane risotto z dynią. Jest to danie proste do przygotowania, niezwykle delikatne i kremowe , a słodycz dyni dominuje nad wszystkimi innymi smakami i może w tym  tkwi jej niezwykły urok….
   źródło przepisu na tej stronie

Dla zwolenników bardziej konkretnego i zdecydowanego smaku proponuję dodać do risotto szczyptę ostrej papryki  i trochę ulubionej kiełbaski/ we Włoszech dodaje się surowej , niewędzonej/

Składniki:
  • 300 g ryżu na risotto/Vialone Nano lub carnaroli/
  • 300 g dyni
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wina białego wytrawnego/np.prosecco/
  • ok.750 ml bulionu warzywnego/tyle ile wchłonie ryż/
  • 30 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g startego sera parmezan
  • sól
  • pieprz do smaku



Wykonanie: 
                                                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                           
Postawić na ogniu bulion/powinien być gorący przez cały czas przygotowania risotto/Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebule pokroić w drobną kostkę ,przełożyć na głęboką patelnię z oliwą i postawić na ogień. Do zeszklonej cebuli dodać ryż i mieszać aż wchłonie cały tłuszcz ,wlać wino i gotować do odparowania alkoholu .Dodać dynię, chwilę podsmażyć i zalać całość delikatnie  gorącym bulionem/Ryż powinien być tylko lekko zanurzony/W miarę ubywania płynu uzupełniać stopniowo małymi partiami i dokładnie mieszać .Doprawić do smaku/pamiętając, że bulion jest słony/Ryż jest gotowy gdy jest miękki ,ale al. dente./i w tym tkwi cały sekret dobrego risotto/.Ryż zdjąć z  ognia ,dodać ser i masło ,energicznie wymieszać ,przykryć i pozwolić by nasze risotto odpoczęło kilka minut . Podawać gorące.                                                                                                    


                                                                                                                                                                                                                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...