Sezon dyniowy trwa. Pojawiają się zupełnie nowe pomysły na dania z dyni, powracają stare sprawdzone przepisy. Różnorodność gatunków i bogactwo pomysłów pozwala przyrządzić z niej prawie wszystko: przystawki, dania główne, zupy, placuszki, ciasta, desery i chleby. Dynia w połączeniu z różnymi przyprawami nabiera niezwykle interesującego smaku i aromatu.
....A ja jestem wierna tym starym, sprawdzonym i ulubionym przepisom na potrawy z dyni .
Zaczęłam od ciasteczek , a dzisiaj przygotowałam moje ulubione i zapewne doskonale już znane risotto z dynią. Jest to danie proste do przygotowania, niezwykle delikatne i kremowe , a słodycz dyni dominuje nad wszystkimi innymi smakami i może w tym tkwi jej niezwykły urok….
Zaczęłam od ciasteczek , a dzisiaj przygotowałam moje ulubione i zapewne doskonale już znane risotto z dynią. Jest to danie proste do przygotowania, niezwykle delikatne i kremowe , a słodycz dyni dominuje nad wszystkimi innymi smakami i może w tym tkwi jej niezwykły urok….
Dla zwolenników bardziej konkretnego i zdecydowanego smaku proponuję dodać do risotto szczyptę ostrej papryki i trochę ulubionej kiełbaski/ we Włoszech dodaje się surowej , niewędzonej/
Składniki:
Wykonanie:
Postawić na ogniu bulion/powinien być gorący przez cały czas przygotowania risotto/Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebule pokroić w drobną kostkę ,przełożyć na głęboką patelnię z oliwą i postawić na ogień. Do zeszklonej cebuli dodać ryż i mieszać aż wchłonie cały tłuszcz ,wlać wino i gotować do odparowania alkoholu .Dodać dynię, chwilę podsmażyć i zalać całość delikatnie gorącym bulionem/Ryż powinien być tylko lekko zanurzony/W miarę ubywania płynu uzupełniać stopniowo małymi partiami i dokładnie mieszać .Doprawić do smaku/pamiętając, że bulion jest słony/Ryż jest gotowy gdy jest miękki ,ale al. dente./i w tym tkwi cały sekret dobrego risotto/.Ryż zdjąć z ognia ,dodać ser i masło ,energicznie wymieszać ,przykryć i pozwolić by nasze risotto odpoczęło kilka minut . Podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz