Secondo piatto
Makaron,ryba i śmietana,a do tego kieliszek mocnego trunku.Zestawienie,na które nie pokusiłabym się nigdy.Ale kiedy zobaczyłam i spróbowałam moje wątpliwości zostały rozwiane.
Bardzo smaczne , niezwykle proste w przygotowaniu,a na dodatek ekspresowo,bo to przecież kuchnia włoska i obiad najczęściej robi się "na poczekaniu".
Kiedyś łosoś był symbolem luksusu,dzisiaj jest bardzo popularny i podawany na wiele sposobów.Ta niezwykle szlachetna ryba nadaje się do pieczenia,gotowania,przygotowywania doskonałych farszów.Szczególnie popularny jest łosoś wędzony,z którego można przyrządzić wiele pysznych potraw zarówno tych bardziej eleganckich, wyszukanych jak również tych prostych takich jak moja.
Składniki/ na 4 osoby/
- 300 g makaronu tagliolini
- 150 g łososia wędzonego
- 150-200 ml śmietany/do gotowania/
- 1/2 małej cebuli/użyłam czerwonej/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kieliszek brandy/lub innego mocnego trunku/
- sól
- pieprz
- zielona pietruszka lub
- szczypiorek
Wykonanie:
Nastawić wodę na makaron. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć lekko na oliwie. Łososia pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Dusić ok.2 min.mieszając składniki drewnianą łyżką. Wlać brandy
i gotować kilka minut do odparowania alkoholu. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilkę podgotować do lekkiego zgęstnienia sosu. Odcedzić makaron i wsypać do gorącego sosu. Delikatnie wymieszać do chwili połączania się składników, dodać zielona pietruszkę lub szczypiorek i przełożyć na talerze
Uwielbiam makaron w połączeniu z łososiem. :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o mnie to ja za każdym razem bardzo chętnie przygotowuję wszelkiego rodzaju dania z łososiem. Na pewno bardzo fajnym rozwiązaniem jest przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-w-tempurze/ i muszę przyznać, że mi smakuje to danie bardzo.
OdpowiedzUsuń