Niezwykle proste, szybkie do przygotowania, a na dodatek pyszne, chrupiące i pachnące cynamonem ciastka francuskie .
Znane są pod nazwą "Palmiry" lub "uszy słonia".
Można je również przygotować w wersji wytrawnej, czyli na ostro i słono . Stanowią wówczas doskonały dodatek do czystych zup lub przekąskę.
U mnie w wersji na słodko z dużą ilością cynamonu, a część również z krokantem orzechowym.
Najbardziej smakują o tej porze roku.
- 1 op. ciasta francuskiego
- ok. 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ok. 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
- oraz dowolnie krokant orzechowy
Wykonanie:
-Można posypać również krokantem orzechowym / u mnie tylko część/ .
-Zwinąć rulon z jednej strony do połowy,a następnie z drugiej strony, tak aby zetknęły się na środku.
-Złożone ciasto pokroić na centymetrowe plastry.
-Ułożyć na blasze zachowując odstępy pomiędzy ciastkami.
-Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-220 st.C ok.15 min.
cynamon o tej porze roku to podstawa, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamonki ale takie na drożdżowym cieście takich jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńJeszcze dzisiaj je wypróbuję, często korzystam z gotowego ciasta francuskiego, robię różne z niego wypieki, mam przepisy na moim blogu, ale cynamonki to strzał w "dziesiątkę", dzieki i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj te ciasteczka , są śliczne i pyszne, polecam wszystkim zabieganym, nie mającym czasu na stanie przy kuchni, ale pragnącym , by w domu zapachniało świętami i domowym wypiekiem. Dziękuje za inspirację.
OdpowiedzUsuńJa na święta posmaruję je dodatkowo ciepłym miodem , nada im słodyczy i błyszczącego wyglądu.Pozdrawiam serdecznie
http://www.smakowekubki.com/2012/12/cynamonki-francuskie.html