Pyszna , kolorowa, orzeźwiająca sałatka z owoców kaki.
Niezwykle prosta, doskonała na podwieczorek lub lekką kolację.
Można ją podawać samodzielnie lub z dodatkiem świeżego pieczywa.
Owoc, który coraz częściej gości na naszych stołach . W tej odmianie doskonale nadaje się do wykorzystania w różnego rodzaju sałatkach.
Składniki: /ilości dowolne/
- zielona sałatka
- owoc kaki
- czerwone winogrona
- orzeszki piniowe /lub włoskie/
- świeży rozmaryn
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska / użyłam czarnej/
- sok z cytryny /lub ocet jabłkowy/
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
-Sałatkę umyć, osuszyć i ułożyć na półmisku.
-Umyte kaki obrać ze skórki , pokroić w plasterki i ułożyć na sałatce.
-Winogrona przekroić na połówki , dodać do pozostałych składników.
-Sok z cytryny wmieszać z oliwą .
-Sałatkę doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić oliwą z sokiem cytrynowym.
-Posypać orzeszkami piniowymi i ozdobić świeżymi listkami rozmarynu.
Szkoda, że nie mam w domu kaki, bo chętnie zrobiłabym Twoją sałatkę. Parę dni temu zjadłam owoce, muszę zapamiętać i wrócić do niej niebawem:-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię kaki mimo, że jest dosyć kaloryczne jest bardzo zdrowe:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł:) z chęcią bym go wykorzystała u siebie:)
OdpowiedzUsuń