Myślę, że sernik to jednak ulubione ciasto świąteczne mojej rodzinki.
Jest pieczony obowiazkowo dwa razy w roku w wersji mocno bakaliowej.
Również tym razem jest pełne rodzynek , skórki i aromatu z pomarańczy.
Dodatkowo wzbogacony akcentem czekoladowym.
Dodatkowo wzbogacony akcentem czekoladowym.
....../do upieczenia tego pysznego sernika zainspirował mnie przepis z tej strony - który dostosowałam do własnych potrzeb./
Składniki:/ na średnią blaszkę prostokątną/- 300 g herbatników o smaku czekoladowym
- 150 g roztopionego masła
- 1,2 kg białego sera /gotowy, zmielony na serniki/
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 op. budyniu waniliowego/bez cukru/
- 6 jajek
- 1/2 szklanki śmietany 30 %
- 3/4 szklanki rodzynek /użyłam królewskie/
- 1/2szklanki pokrojonej skórki pomarańczowej /kandyzowanej/
- sok z 1/ 2 pomarańczy
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- kilka kropli esencji pomarańczowej
oraz
- 300 g kwaśnej śmietany 18%
- 3-4 łyżki cukru
- 1 mały słoik dżemu pomarańczowego
- czekolada gorzka /do dekoracji/
Wykonanie:
-Herbatniki dokładnie pokruszyć / użyłam blendera/ / i wymieszać z roztopionym masłem.
-Otrzymaną masą wyłożyć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
-Wstawić do lodówki.
-Otrzymaną masą wyłożyć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
-Wstawić do lodówki.
-Ser umieścić w głębokiej misce i przy pomocy mieszadła miksera ustawionego na wolne obroty ucierać, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i po jednym jajku / jajka należy dodawać po wymieszaniu poprzedniego/.
-Na koniec dodać śmietanę, budyń, sok i aromat pomarańczowy.
- Składniki wymieszać dokładnie, ale delikatnie by zbytnio nie napowietrzać masy.
-Umyte , osuszone rodzynki wymieszać ze skórką pomarańczową, delikatnie poprószyć mąką i dodać do utartego sera. Lekko przemieszać.
-Na koniec dodać śmietanę, budyń, sok i aromat pomarańczowy.
- Składniki wymieszać dokładnie, ale delikatnie by zbytnio nie napowietrzać masy.
-Umyte , osuszone rodzynki wymieszać ze skórką pomarańczową, delikatnie poprószyć mąką i dodać do utartego sera. Lekko przemieszać.
-Masę przelać na schłodzony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
-Po ok.15 min.obniżyć temperaturę do 150 st. C i piec ok.1 godziny.
-Po upływie tego czasu wyjąć /delikatnie/ blaszkę z piekarnika , a na wierzchu rozprowadzić śmietanę wymieszaną z cukrem.
-Sernik wstawić ponownie do piekarnika na ok.10-15 minut.
-Po ok.15 min.obniżyć temperaturę do 150 st. C i piec ok.1 godziny.
-Po upływie tego czasu wyjąć /delikatnie/ blaszkę z piekarnika , a na wierzchu rozprowadzić śmietanę wymieszaną z cukrem.
-Sernik wstawić ponownie do piekarnika na ok.10-15 minut.
-Gotowy sernik wystudzić.
-Dżem lekko podgrzać i polać nim zimną powierzchnię ciasta.
-Pozostawić do stężenia.
-Czekoladę roztopić i polać dekoracyjnie wierzch sernika.
-Dżem lekko podgrzać i polać nim zimną powierzchnię ciasta.
-Pozostawić do stężenia.
-Czekoladę roztopić i polać dekoracyjnie wierzch sernika.
sernik prezentuje się rewelacyjnie, niestety w domu powtórzyła bym przepis bez rodzynek, bo nie przepadam w sernikach! :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń