05.12.2012

Ciastka francuskie z jabłkiem i cynamonem




 Coś słodkiego na szybko............dla początkujących  i leniuszków.....


Wystarczy kilka jabłek, płat ciasta francuskiego, trochę cukru pudru i pyszne chrupiące ciasteczka można przygotować w ciągu pół godziny.
Choć moje ulubione ciastka francuskie z jabłkami to oczywiście "koperty" ...z połówką jabłka i cynamonem, zdecydowałam , że te również mają w sobie coś fajnego.....może wygląd......,bo smak jest całkiem  podobny. 

Składniki :/ok.6 szt/
  •  arkusz ciasta francuskiego
  •  2 -3 jabłka
  • 1 jajko
  • 2-3  łyżki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
-Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, lekko rozwałkować i wykroić krążki /ok.8-10 cm.śr./
 -Krążki ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować jajkiem i posypać delikatnie cukrem. 
-Ze skrawków ciasta uformować cienkie wałeczki i obłożyć nimi brzegi  wyciętych krążków tworząc obwódkę /również posmarować jajkiem/. Można  uformować również dekoracyjne listki. 
-Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki , wyciąć gniazda nasienne ,a  cząstki pokroić na cienkie plasterki.
-Plasterki jabłek ułożyć na krążkach ciasta tak, aby lekko zachodziły na siebie.
-Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 st.C i piec ok.20 min.
-Wierzch  upieczonych ciastek posypać cukrem pudrem i cynamonem.



Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

3 komentarze:

  1. tez czasami robię podobne i zawsze wszystkim smakują, bo to pyszny i prosty deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pięknie ci wyszły:)
    uwielbiam takie szybkie szarlotki:) zawsze i wszędzie każdemu smakują!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię wszelkie wersje szarlotki, ostatnio robiłam podobną, bardzo pyszne są:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...