Coś słodkiego na szybko............dla początkujących i leniuszków.....
Wystarczy kilka jabłek, płat ciasta francuskiego, trochę cukru pudru i pyszne chrupiące ciasteczka można przygotować w ciągu pół godziny.
Choć moje ulubione ciastka francuskie z jabłkami to oczywiście "koperty" ...z połówką jabłka i cynamonem, zdecydowałam , że te również mają w sobie coś fajnego.....może wygląd......,bo smak jest całkiem podobny.
- arkusz ciasta francuskiego
- 2 -3 jabłka
- 1 jajko
- 2-3 łyżki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
-Krążki ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować jajkiem i posypać delikatnie cukrem.
-Ze skrawków ciasta uformować cienkie wałeczki i obłożyć nimi brzegi wyciętych krążków tworząc obwódkę /również posmarować jajkiem/. Można uformować również dekoracyjne listki.
-Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki , wyciąć gniazda nasienne ,a cząstki pokroić na cienkie plasterki.
-Plasterki jabłek ułożyć na krążkach ciasta tak, aby lekko zachodziły na siebie.
-Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 st.C i piec ok.20 min.
-Wierzch upieczonych ciastek posypać cukrem pudrem i cynamonem.
tez czasami robię podobne i zawsze wszystkim smakują, bo to pyszny i prosty deser :)
OdpowiedzUsuńale pięknie ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie szybkie szarlotki:) zawsze i wszędzie każdemu smakują!
bardzo lubię wszelkie wersje szarlotki, ostatnio robiłam podobną, bardzo pyszne są:)
OdpowiedzUsuń