19.12.2012

Tradycyjny makowiec zwijany



Staram się nie eksperymentować z doborem świątecznych ciast
 /wyjątek stanowi tylko jedno  , które jest inne każdego roku /
- tradycja to tradycja -
Makowiec to jedno z ciast, którego nie powinno zabraknąć na moim świątecznym stole.
Ciasto to choć z wyglądu proste, lubi płatać figle. Czasem pęknie, czasem nie jest wystarczająco wyrośnięte, a czasem  skórka odstaje od maku....... 
 Mimo tych małych niedociągnięć zawsze jest ozdobą świątecznego stołu.
To pyszne drożdżowe ciasto pełne bakalii, pachnące miodem, skórką pomarańczową  i migdałami ma w moim domu wielu amatorów, ale są  również tacy, którym jest ono zupełnie obojętne. 
Ja nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca ,
 podobnie jak i bez sernika i piernika.
Składniki: / na 2 strucle/
ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml  mleka
  • 4 żółtka 
  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej
  •  białko do posmarowania ciasta

 masa makowa:
  • 400 g maku
  • 50 g masła
  • 100 g    cukru
  • 3-4 łyżki miodu
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka bakalii /orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki/
  • 2 białka/pozostałe z ciasta/

Wykonanie:
masa makowa:
-Mak zalać ciepłą wodą i gotować ok. 40min na małym ogniu /można zalać wrzatkiem na noc/.
-Odsączyć i  zmielić 2- 3 razy przez  maszynkę.
-Dodać  cukier , miód,  stopione masło, cukier waniliowy,aromat migdałowy, bakalie i wymieszać.
-Przed nałożeniem na ciasto dodać  ubitą na sztywno pianę .



 ciasto:
-Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki  letniego mleka z łyżeczką cukru , dodać łyżkę mąki i odstawić na około 15 -20 minut w  ciepłe miejsce /rozczyn powinien podwoić swoją objętość/. 
-Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem , masło rozpuścić. 
-Do miski przesiać mąkę , dodać rozpuszczone drożdże , resztę mleka /letnie/, utarte żółtka , sól, aromat waniliowy, skórkę i  starannie wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
- Miskę  przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce /do podwojenia objętości ciasta/. 
- Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt prostokąta /na papierze do pieczenia/
- Ciasto posmarować  białkiem , nałożyć masę makową, zostawiając wolne ok. 2 cm na brzegach i zwinąć ciasno w rulon,  podwijając brzegi do środka.
- Zawinąć w papier /w papierze należy zrobić zakładkę, aby ciasto mogło swobodnie urosnąć/.
- Przygotowane strucle odstawić  do wyrośnięcia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 st.ok. 45-50  minut.

Przestudzone strucle posypać cukrem pudrem lub polukrować.






1 komentarz:

  1. w weekend się za makowca zabieram:) już nie mogę się doczekać:)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...