Staram się nie eksperymentować z doborem świątecznych ciast
/wyjątek stanowi tylko jedno , które jest inne każdego roku /
- tradycja
to tradycja -
Makowiec to jedno z ciast, którego nie powinno zabraknąć na moim świątecznym
stole.
Ciasto to choć z wyglądu proste, lubi płatać figle. Czasem pęknie, czasem nie
jest wystarczająco wyrośnięte, a czasem skórka odstaje od maku.......
Mimo tych
małych niedociągnięć zawsze jest ozdobą świątecznego stołu.
To pyszne drożdżowe ciasto pełne
bakalii, pachnące miodem, skórką pomarańczową i migdałami ma w moim domu wielu amatorów, ale są również tacy, którym jest ono zupełnie obojętne.
Ja nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca ,
podobnie jak i bez
sernika i piernika.
Składniki: / na 2 strucle/
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka kropel esencji waniliowej
- ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej
- białko do posmarowania ciasta
masa makowa:
- 400 g maku
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 3-4 łyżki miodu
- kilka kropli olejku migdałowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka bakalii /orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki/
- 2 białka/pozostałe z ciasta/
Wykonanie:
masa makowa:
-Mak zalać ciepłą wodą i gotować ok. 40min na małym ogniu /można zalać wrzatkiem na noc/.
-Odsączyć i zmielić 2- 3 razy przez maszynkę.
-Dodać cukier , miód, stopione masło, cukier waniliowy,aromat migdałowy, bakalie i wymieszać.
-Przed nałożeniem na ciasto dodać ubitą na sztywno pianę .
ciasto:
-Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka z łyżeczką cukru , dodać łyżkę mąki i odstawić na około
15 -20 minut w ciepłe miejsce /rozczyn powinien podwoić swoją objętość/.
-Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem , masło rozpuścić.
-Do
miski przesiać mąkę , dodać rozpuszczone drożdże , resztę mleka /letnie/, utarte żółtka , sól, aromat waniliowy, skórkę i starannie wyrobić ciasto, dodając na koniec
rozpuszczony tłuszcz.
- Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia w
ciepłe miejsce /do podwojenia objętości ciasta/.
- Każdą z nich rozwałkować cienko na
kształt prostokąta /na papierze do pieczenia/
- Ciasto posmarować
białkiem , nałożyć masę makową, zostawiając wolne ok. 2 cm na brzegach i
zwinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka.
- Zawinąć w papier /w papierze należy zrobić
zakładkę, aby ciasto mogło swobodnie urosnąć/.
- Przygotowane strucle odstawić do
wyrośnięcia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 st.ok. 45-50 minut.
Przestudzone strucle posypać cukrem pudrem lub polukrować.
w weekend się za makowca zabieram:) już nie mogę się doczekać:)
OdpowiedzUsuń