Uwielbiam szarlotki i goszczą na moim stole bardzo często.
Moją ulubioną jest oczywiście tradycyjna szarlotka........ mamy /mojej/
Moją ulubioną jest oczywiście tradycyjna szarlotka........ mamy /mojej/
Moje kulinarne eksperymenty pozwalają na urozmaicenie tradycyjnej kuchni i dobrze znanych smaków. Powstają wówczas takie oto wypieki. Czasami wolę przygotować kilka małych ciasteczek, które znikają bardzo szybko niż piec ciacho na dużej blaszce .....a szczególnie wówczas , gdy prowadzę kuchnię jednoosobową i mam ochotę na ... domową szarlotkę.
Chipsy
jabłkowe
Świetna, zdrowa przekąska dla każdego. Mam zawsze w szafeczce duży słoik z suszonymi jabłkami, które tym razem użyłam jako dekorację moich szarlotek.
Chipsy
jabłkowe , które użyłam do przygotowania moich babeczek wymagają nieco więcej czasu na przygotowanie , dlatego należy je zrobić
wcześniej.
Umyte
jabłka pokroić w poprzek w cienkie plasterki /ok.3 mm/. Blachę wyłożyć papierem do
pieczenia lub folią aluminiową i ułożyć na niej plasterki jabłek. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do temp.50 st.C.
/lepiej z termo obiegiem/ i suszyć jabłka ok.3-4 godz. Jabłka można posypać cynamonem.
Składniki
ciasta: / 6 babeczek o śr.10 cm./
ciasto:
- 150 g masła
- 40 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- ¼ łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2-3 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 50 g rodzynek
- 50 g migdałów
- 2 łyżki wiśniówki
- 50 g pokruszonych herbatników
- konfitura do dekoracji / u mnie wiśniowa/
Wykonanie:
-Przesianą mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier, szczyptę soli, skórkę cytrynową , żółtka i zagnieść ciasto/jeśli jest zbyt twarde dodać odrobinę zimnej wody/. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok.30-40 min.
-Przesianą mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier, szczyptę soli, skórkę cytrynową , żółtka i zagnieść ciasto/jeśli jest zbyt twarde dodać odrobinę zimnej wody/. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok.30-40 min.
-Jabłka
obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny.
-Dodać umyte rodzynki, pokrojone migdały, cukier, cynamon, imbir, rum, pokruszone herbatniki i delikatnie wymieszać.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok.3-4 mm i wykroić krążki nieco większe od foremki, w której będą pieczone babeczki i taką samą ilość mniejszych krążków do przykrycia babeczek.
Foremki posmarować masłem i wylepić delikatnie większymi krążkami.
-Dno posmarować białkiem i nakładać po dużej łyżce farszu jabłkowego.
- Przykryć mniejszym krążkiem. Brzegi zlepić.
-Wierzch posmarować białkiem
-Dodać umyte rodzynki, pokrojone migdały, cukier, cynamon, imbir, rum, pokruszone herbatniki i delikatnie wymieszać.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok.3-4 mm i wykroić krążki nieco większe od foremki, w której będą pieczone babeczki i taką samą ilość mniejszych krążków do przykrycia babeczek.
Foremki posmarować masłem i wylepić delikatnie większymi krążkami.
-Dno posmarować białkiem i nakładać po dużej łyżce farszu jabłkowego.
- Przykryć mniejszym krążkiem. Brzegi zlepić.
-Wierzch posmarować białkiem
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń