Przyznam, że ostatnio o wiele bardziej smakują mi różnego rodzaju kotlety bezmięsne.
Bogactwo smaków, ciekawe kompozycje składników, wartości odżywcze w nich zawatre pochłaniają moją ciekawość i z coraz większą ochotą nakładam je na talerz.
Tym razem mały eksperyment kulinarny, do którego użyłam pergaminu firmy"Winiary".
"Pomysł na ....papirus" również tym razem zdał u mnie egzamin i sprawdził się w przygotowaniu kotletów bezmięsnych. Masa warzywna, której nie należy doprawiać ,w czasie smażenia wchłania smaki i aromaty mieszanki ziołowej, którą pokryty jest pergamin i to w zupełności wystarcza.
Danie to przeznaczone jest dla amatorów pikantych i aromatycznych potraw.
Składniki: / 4 szt. /- 1 op. "Pomysł na .....papirus" z czosnkiem lub papryką
- kawałek ostrej papryczki/w-g uznania/
- 3 kromki chleba tostowego
- 80 g startego żółtego sera
- 1 białko
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- kilka listków bazylii lub zielonej pietruszki
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
-Chleb namoczyć w mleku /lub w wodzie/ i odcisnąć.
-Dokładnie umyty bakłażan pokroić w kostkę.
-Oliwę rozgrzać na patelni, dodać bakłażan , drobniutko pokrojoną papryczkę chilli /jeśli ktoś lubi można dodać niewielką ilośc posiekanej cebuli/ i podsmażyć.
-Dodać kilka łyżek wody i poddusić bakłażana do miękkości i całkowitego odparowania płynu.
- Miękki bakłażan przełożyć do miski , rozgnieść starannie widelcem, dodać starty ser, słodką paprykę, namoczony chleb, białko, pietruszkę lub bazylię i starannie wymieszać /jeśli masa wydaje się zbyt rzadka należy dodać 1-2 łyżki bułki tartej/.
- Przygotowaną masę podzielić na 4 części i nakładać na połówki pergaminu formując bezpośrednio na nim owalne kotleciki, przykryć drugą częścią delikatnie dociskając.
- Rozgrzać patelnię bez dodatku tłuszczu.
- Przygotowane kotleciki w papirusie piec na średnim ogniu z obu stron ok.4 minuty.
- Upieczone kotlety przełożyć na talerze i podawać z dodatkiem dowolnej sałaty i pieczywa.
Super pomysł! Na pewno skorzystam, bo też uwielbiam wszelkiego rodzaju kotlety bezmięsne, a mają często tendencje do rozsypywania się na patelni... :) Papirus to świetne rozwiązanie problemu! Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń