Jeśli nie mam pomysłu na obiad /....czyli pustka w głowie.../, otwieram szufladę , wyjmuję torebkę z napisem "Pomysł na ....."......
...........otwieram lodówkę i ...oto kolejna propozycja na szybki obiad z wykorzystaniem półproduktu "Pomysł na ...papirus". Kotleciki z dodatkiem cukinii i zółtego sera.
Składniki: /4 szt/
- 1 op. „Pomysł na... papirus” z czosnkiem i ziołami
- 350 g chudego mięsa
mieszanego wieprzowo-wołowego
- 1 nieduża cukinia
- 80 g sera ementaler
- ½ łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- Cukinię zetrzeć na tarce dużych oczkach , wycisnąć w dłoniach i przełożyć na sitko.
- Mięso umieścić w misce , dodać ser pokrojony w drobną kostkę, zieloną pietruszkę i odsączoną cukinię.
- Dokładnie wymieszać masę mięsno-warzywną i uformować kotleciki /mięso nie wymaga doprawiania solą /.
- Przygotowane porcje kłaść bezpośrednio na rozłożony papirus spłaszczając je delikatnie /nie powinny wystawać poza pergamin/.
-Przykryć drugą częścią pergaminu i przełożyć na rozgrzaną, suchą patelnię.
- Piec na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony.
Upieczone kotleciki podawać bezpośrednio po upieczeniu z dowolną sałatką.
- Mięso umieścić w misce , dodać ser pokrojony w drobną kostkę, zieloną pietruszkę i odsączoną cukinię.
- Dokładnie wymieszać masę mięsno-warzywną i uformować kotleciki /mięso nie wymaga doprawiania solą /.
- Przygotowane porcje kłaść bezpośrednio na rozłożony papirus spłaszczając je delikatnie /nie powinny wystawać poza pergamin/.
-Przykryć drugą częścią pergaminu i przełożyć na rozgrzaną, suchą patelnię.
- Piec na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony.
Upieczone kotleciki podawać bezpośrednio po upieczeniu z dowolną sałatką.
U mnie sałatka z cukinii i marchewki /blanszowane/
z czosnkowym sosem winegret
woooww ale apetyczne danie:)
OdpowiedzUsuńi pomysłowe wykorzystanie papirusa:)
pięknie Ci wyszły te kotleciki :) i jak smacznie podane super ;)
OdpowiedzUsuń