16.12.2012

Kotlety mielone mięsno-cukiniowe z "PAPIRUSA"



Jeśli nie mam  pomysłu na obiad /....czyli pustka w  głowie.../, otwieram szufladę , wyjmuję torebkę z napisem  "Pomysł na ....."......

...........otwieram lodówkę i ...oto kolejna propozycja  na szybki obiad z wykorzystaniem półproduktu "Pomysł na ...papirus". Kotleciki z dodatkiem cukinii i zółtego sera.
Składniki: /4 szt/
- 1 op. „Pomysł na... papirus” z czosnkiem i ziołami
- 350 g  chudego mięsa mieszanego wieprzowo-wołowego
- 1 nieduża  cukinia
- 80 g sera ementaler
- ½ łyżki posiekanej zielonej pietruszki


- Cukinię zetrzeć na tarce dużych oczkach , wycisnąć  w dłoniach i przełożyć na sitko. 
- Mięso umieścić w misce , dodać ser pokrojony w drobną kostkę, zieloną pietruszkę  i odsączoną cukinię.
- Dokładnie wymieszać masę mięsno-warzywną i uformować kotleciki /mięso nie wymaga doprawiania  solą /.
- Przygotowane porcje  kłaść bezpośrednio na rozłożony papirus spłaszczając  je delikatnie  /nie powinny wystawać poza pergamin/. 
-Przykryć drugą częścią pergaminu i przełożyć na rozgrzaną, suchą  patelnię.
- Piec na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony. 
Upieczone kotleciki podawać bezpośrednio po upieczeniu  z  dowolną sałatką. 

U mnie sałatka z  cukinii i marchewki /blanszowane/
z   czosnkowym sosem winegret 


2 komentarze:

  1. woooww ale apetyczne danie:)
    i pomysłowe wykorzystanie papirusa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie Ci wyszły te kotleciki :) i jak smacznie podane super ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...