Pyszne przekładane ciasto dla tych, którzy lubią słodkie, maślano-mleczne masy ,
a której w tym cieście jest dość sporo.
a której w tym cieście jest dość sporo.
Ciasto powstało na prośbę mojej córki, która dostała ten przepis od koleżanki........itd
A skoro miało to być pyszne ciacho zdecydowałam się upiec je właśnie na Święta
/obok tradycyjnych wypieków musi być również coś nowego/
/obok tradycyjnych wypieków musi być również coś nowego/
Spotkałam się już wiele razy z ciastami o nazwie "krówka"i jak zdążyłam się zorientować
jest ich bardzo dużo, a wersje przeróżne. Postanowiłam upiec je w takiej właśnie postaci.
Trochę wątpilwości wzbudzło u mnie wykonanie masy II / łączenie gorącego budyniu z masłem /,
ale jak się okazało niepotrzebnie. Można i w taki sposób......
Ciasto jest bardzo słodkie, delikatne, kremowe i pełne chrupiących orzechów.....czyli jednym słowem : pyszne tortowe ciacho .
Składniki:/ foremka 26-35 cm/jest ich bardzo dużo, a wersje przeróżne. Postanowiłam upiec je w takiej właśnie postaci.
Trochę wątpilwości wzbudzło u mnie wykonanie masy II / łączenie gorącego budyniu z masłem /,
ale jak się okazało niepotrzebnie. Można i w taki sposób......
Ciasto jest bardzo słodkie, delikatne, kremowe i pełne chrupiących orzechów.....czyli jednym słowem : pyszne tortowe ciacho .
biszkopt :
- 4 jajka
- 160 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 130 g mąki pszennej / tortowa/
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia /można pominąć/
I masa
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki cukru /w oryg.3/4/
- 2 żółtka
- 3 łyżki maki pszennej
- 225 g masła
II masa
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru/w oryg.3/4/
-225 g masła
oraz
- 1 puszka masy krówkowej
- 4 paczki herbatników typu Petit Beurre
- 150 -200 g orzechów włoskich
Wykonanie:
-Przygotować foremkę do pieczenia , wyłożyć natłuszczonym papierem.
-Białka oddzielić od żółtek.
-Ubić pianę z białek dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.Ubijać do momentu , aż piana będzie puszysta i sztywna.
-Żółtka rozmieszać z sokiem cytrynowym.
-Stopniowo dodać żółtka do piany i delikatnie mieszając dosypać mąkę pszenną zmieszaną z mąką kartoflaną.
-Ciasto wylać do foremki.
-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 st.C , a następnie stopniowo zwiększyć temperaturę do 180 st.C.
-Piec ok.20 min /zależy od piekarnika/ , aż wierzch ciasta będzie ładnie przyrumieniony.
- I masa: żółtka utrzeć z połową cukru, dodać budyń, mąkę i 3/4 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z resztą cukru i mieszając połączyć z mieszanką budyniową. Masę starannie mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Przestudzony krem budyniowy dodawać partiami do utartego masła do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
- II masa: budyń i mąkę wymieszać w 3/4 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Budyń zdjąć z kuchenki i do gorącego dodać masło . Masę ucierać do całkowitego rozpuszczenia się masła.
Składanie ciasta:
- biszkopt
- masa
- herbatniki
- masa
- herbatniki
- masa krówkowa
- posiekane orzechy
a w wersji nieco uproszczonej herbatnikami.
wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś smaka na to ciasto:)
Pycha!:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z masą krówkową to też wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńWesołych Świat!
Wygląda świetnie, uwielbiam tego typu ciasta! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy takiego ciacha :) Prezentuję sie pysznie ;)
OdpowiedzUsuń