Doskonała przekąska, poczęstunek lub kolacja.
Kruche ciasto zapieczone z serowo -warzywnym , słodko- pikantnym farszem smakuję wyśmienicie.
Nadzienie można dowolnie komponować w/g własnego smaku , upodobań lub w zależności od tego, co znajdziemy w lodówce. Ale jeśli ktoś nie wie co zrobić z gorzką, czerwoną ,dość twardą sałatą /czyli radicchio/ proponuję właśnie takie tarty.
Radicchio /czerwona cykoria/ znane jest jako warzywo dodawane do do świeżej sałaty. Można je znaleźć w gotowych mix-ach sałatkowym. Ale można ją również przygotować na ciepło. Doskonale nadaje się do grillowania, zapiekania w rożnego rodzaju tartach i crostatach , do przygotowania farszu pierogowego . Dzięki zapiekaniu gorzki smak radicchio staje się nieco łagodniejszy i smakuje naprawdę wyśmienicie.
Składniki: /6 szt. o śr.ok.10 cm/
ciasto:
nadzienie:
- malutka główka radicchio
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
- 1/4 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 200 g sera żółtego / łatwotopliwy -użyłam włoskiej fontiny/ ale doskonalenadaje się również pleśniowy Rokpol
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 2 łyżki startego parmezanu
Wykonanie:
nadzienie:
-Radicchio umyć i pokroić , cebulę posiekać.
-Rozgrzać oliwę, dodać cebulę i lekko podsmażyć /nie rumienić/
-Dodać radicchio i smażyć kilka minut.
-Wlać wino i mieszając dusić do odparowania płynu.
-Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
-Dodać pokrojone orzechy i rodzynki, wymieszać.
-Odstawić do przestudzenia.
-Do przestudzonych warzyw dodać ser pokrojony w grubą kostkę.
ciasto:
-Mąkę z masłem posiekać dokładnie nożem.
-Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
-Owinąć je w folię i włożyć do lodówki na 20-30 minut.
-Schłodzone ciasto rozwałkować /można między arkuszami pergaminu/ i wykroić kółeczka wielkości nieco większej niż foremki.
- Krążkami ciasta wylepić foremki /również boki/.
-Ciasto ponakłuwać.
-Nałożyć schłodzone nadzienie , wierzch posypać startym parmezanem.
-Tarty wstawić do nagrzanego piekarnika / 180-190 st.C/ i piec ok.15-20 min.
-Przed podaniem można dodatkowo posypać orzechami lub prażonymi pestkami słonecznika
Doskonale smakują lekko przestudzone , ale można je podawać również na zimno.
Genialne wizualnie, zapewne w smaku również:-)
OdpowiedzUsuńwyglądają bosko:)
OdpowiedzUsuńPrzepis luksusowy:)
OdpowiedzUsuń