04.12.2012

Tarta kukurydziana z jabłkami i granatem


Kruche tarty z owocami piekę bardzo często,  ale pierwszy raz  przygotowałam ją z ciasta z dodatkiem białej polenty /kaszy kukurydzianej/.
Przepis pochodzi z włoskiego magazynu kulinarnego "Cucinare facile". 
Nigdy dotąd nie piekłam ciasta z gotowanej kaszy kukurydzianej , a na dodatek białej. Ciekawość swoją musiałam  jednak  zaspokoić  i  ciasto powstało. W smaku można wyraźnie wyczuć kaszę kukurydzianą , a ogólnie..... ciasto jest mięciutkie,  bardzo delikatne i smaczne.
Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g polenty / kaszka kukurydziana/
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 4 jabłka
  • 1 owoc granatu
  • ok. 50 g dowolnych herbatników
  • cukier puder do dekoracji
  • mąka do podsypania ciasta
 Wykonanie:

-Kaszkę kukurydzianą / u mnie biała/ ugotować na gęsto  w  ½  l lekko osolonej wody. Ostudzić. 
 -2 jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne,  pokroić w cienkie cząstki  i skropić sokiem z cytryny, a jedno jabłko przygotować w ten sam sposób bez obierania.
 -Z obranego granatu wybrać owocowe ziarenka.
-Mąkę / użyłam orkiszową/ połączyć z proszkiem do pieczenia,  dodać cukier,  cukier waniliowy, skórkę cytrynową,  jajko i wystudzoną polentę.
- Zagnieść ciasto , podsypując delikatnie mąką. Ciasto jest miękkie i dość klejące. 
-Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
-Ciasto rozwałkować  na papierze na grubość kilku milimetrów tworząc okrąg.
-Herbatniki pokruszyć i rozłożyć na wierzchu ciasta pozostawiając  kilkucentymentrowy wolny brzeg . -Pokrojone ,obrane jabłka ułożyć promieniście  na herbatnikach, na wierzchu ułożyć dekoracyjnie cząstki  ze skórką, posypać cynamonem i kuleczkami granatu.
 -Brzegi ciasta nałożyć na wierzch zakrywając częściowo  owoce. 
-Ciasto wstawić  do piekarnika nagrzanego do temp.180 st. C i piec ok.35-40 min. 
-Upieczone  , przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem , który można dodatkowo  wymieszać  z cynamonem.
Tartę można upiec w okrągłej foremce, a zamiast ciasta z polentą można przygotować tradycyjne kruche ciasto.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........