Kruche tarty z owocami piekę bardzo często, ale pierwszy raz przygotowałam ją z ciasta z dodatkiem białej polenty /kaszy kukurydzianej/.
Przepis pochodzi z włoskiego magazynu kulinarnego "Cucinare facile".
Nigdy dotąd nie piekłam ciasta z gotowanej kaszy kukurydzianej , a na dodatek białej. Ciekawość swoją musiałam jednak zaspokoić i ciasto powstało. W smaku można wyraźnie wyczuć kaszę kukurydzianą , a ogólnie..... ciasto jest mięciutkie, bardzo delikatne i smaczne.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g polenty / kaszka kukurydziana/
- 60 g cukru
- 60 g masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 4 jabłka
- 1 owoc granatu
- ok. 50 g dowolnych herbatników
- cukier puder do dekoracji
- mąka do podsypania ciasta
-Kaszkę kukurydzianą / u mnie biała/ ugotować na gęsto w ½ l lekko osolonej wody. Ostudzić.
-2 jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie cząstki i skropić sokiem z cytryny, a jedno jabłko
przygotować w ten sam sposób bez obierania.
-Z obranego granatu wybrać owocowe ziarenka.
-Mąkę / użyłam orkiszową/ połączyć z proszkiem
do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, jajko i wystudzoną polentę.
- Zagnieść ciasto , podsypując
delikatnie mąką. Ciasto jest miękkie i dość klejące.
-Blaszkę wyłożyć papierem
do pieczenia.
-Ciasto rozwałkować na
papierze na grubość kilku milimetrów tworząc okrąg.
-Herbatniki pokruszyć i
rozłożyć na wierzchu ciasta pozostawiając kilkucentymentrowy wolny brzeg . -Pokrojone ,obrane jabłka ułożyć promieniście na
herbatnikach, na wierzchu ułożyć dekoracyjnie cząstki ze skórką, posypać cynamonem i kuleczkami
granatu.
-Brzegi ciasta nałożyć na wierzch zakrywając częściowo owoce.
-Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st. C i
piec ok.35-40 min.
-Upieczone , przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem
, który można dodatkowo wymieszać z cynamonem.
Tartę można upiec w okrągłej foremce, a zamiast ciasta z polentą można przygotować tradycyjne kruche ciasto.
wygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuń