18.12.2012

Piernik pomarańczowo-orzechowy z powidłem śliwkowym

Pierniki należą do ciast, które w moim domu piekło się zawsze na Święta Bożego Narodzenia.
Piekła je  moja mama, piekę również i ja.....

Piernik smakuje mi najbardziej własnie o tej porze roku.
 Choć jest to ciasto bardzo uwielbiane w moim domu, proste do wykonania i nie wymaga zbyt wiele nakładu poracy,to  nie piekę go poza świętami. Zmieniam receptury, przekładam różnymi masami, dodaję bakalii,  polewam czekoladą, posypuję orzechami , migdałami lub kokosem.
 Niezmienny pozostaje jedynie zapach korzennych przypraw.

                         przepis...z notatnika...
Składniki: / foremka  ok. 30 x 20 cm/

3/4 szklanki prawdziwego  miodu 
1/2 szklanki cukru /użyłam brązowy/
120 g masła 
4 jajka
ok. 3 szklanki mąki pszennej
 2  łyżeczki kakao 
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
3 łyżeczki  przyprawy do piernika /użyłam domowej/
1 łyżeczka sody 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki skórki pomarańczowej /pokrojonej w drobną kostkę/

do przełożenia
ok.1,5  słoika  powideł  śliwkowych /użyłam 500 g/
1 op. galaretki o smaku pomarańczowym

polewa:
150 g gorzkiej czekolady
100 ml  słodkiej śmietany kremówki
kilka kropli aromatu pomarańczowego 
oraz  
1/2 szkalnki posiekanych orzechów włoskich  do dekoracji
Wykonanie:
-Miód rozpuścić z cukrem i  masłem w rondelku, dodać przyprawę do piernika, kakao Składniki przestudzić.
-Do ostudzonej masy  dodać żółtka /po dokładnym wymieszaniu poprzedniego/, śmietanę i mąkę połączoną  z sodą i proszkiem do pieczenia.Użtwając drewnianej łyżki starannie połączyć składniki.
-Wsypać orzechy /ewentualnie inne bakalie/ i wymieszać.
-Ubić pianę z białek i dodać do ciasta, delikatnie połączyć .
-Ciasto przełożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia/boki nasmarować tłuszczem i obsypac bułka tartą
-Piec ok.40-50 minut w temperaturze 170 st.C /ciasto należy "pilnować" by nie przypaliło sie zbyt mocno/.
-Upieczone ciasto przestudzić. Zimne przekroić na dwie części/ do przełożenia/.
-Powidła podgrzać, w momencie zagotowania zdjąć  z ognia i połączyć z galaretką. 
-Składniki dokładnie wymieszać.
-Kiedy masa lekko przesygnie wyłożyć ją na spód ciasta, wyrównać powierzchnię i przykryć drugą częścią , lekko docisnąć.
-Śmietankę  mocno podgrzać/  prawie do wrzenia /, zdjąć z ognia i dodać do niej pokruszoną czekoladę. 
-Kiedy czekolada zmięknie wymieszać całość na gładką masę.
-Lekko przestudzoną, płynną  polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta.
-Orzechy posiekać i posypać jeszcze nie zastygnietą całkiem  polewę.


5 komentarzy:

  1. aromatyczny pyszny pierniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki piernik to obowiązkowe ciasto na święta w moim domu. W ciągu roku też często pieczony i zjadany zimnym mlekiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pięknie, taki wyrośnięty!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Ja w tym roku nie zrobiłam. Jestem zła na siebie:(

    OdpowiedzUsuń
  5. ale kuszące połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...