Pierniki należą do ciast, które w moim domu piekło się zawsze na Święta Bożego Narodzenia.
Piekła je moja mama, piekę również i ja.....
Piernik smakuje mi najbardziej własnie o tej porze roku.
Choć jest to ciasto bardzo uwielbiane w moim domu, proste do wykonania i nie wymaga zbyt wiele nakładu poracy,to nie piekę go poza świętami. Zmieniam receptury, przekładam różnymi masami, dodaję bakalii, polewam czekoladą, posypuję orzechami , migdałami lub kokosem.
Niezmienny pozostaje jedynie zapach korzennych przypraw.
3/4 szklanki prawdziwego miodu
1/2 szklanki cukru /użyłam brązowy/
120 g masła
4 jajka
ok. 3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
3 łyżeczki przyprawy do piernika /użyłam domowej/
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki skórki pomarańczowej /pokrojonej w drobną kostkę/
1/2 szklanki cukru /użyłam brązowy/
120 g masła
4 jajka
ok. 3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
3 łyżeczki przyprawy do piernika /użyłam domowej/
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki skórki pomarańczowej /pokrojonej w drobną kostkę/
do przełożenia
ok.1,5 słoika powideł śliwkowych /użyłam 500 g/
1 op. galaretki o smaku pomarańczowym
polewa:
150 g gorzkiej czekolady
100 ml słodkiej śmietany kremówki
kilka kropli aromatu pomarańczowego
150 g gorzkiej czekolady
100 ml słodkiej śmietany kremówki
kilka kropli aromatu pomarańczowego
oraz
1/2 szkalnki posiekanych orzechów włoskich do dekoracji
Wykonanie:
-Miód rozpuścić z cukrem i masłem w rondelku, dodać przyprawę do piernika, kakao Składniki przestudzić.
-Do ostudzonej masy dodać żółtka /po dokładnym wymieszaniu poprzedniego/, śmietanę i mąkę połączoną z sodą i proszkiem do pieczenia.Użtwając drewnianej łyżki starannie połączyć składniki.
-Wsypać orzechy /ewentualnie inne bakalie/ i wymieszać.
-Ubić pianę z białek i dodać do ciasta, delikatnie połączyć .
-Ciasto przełożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia/boki nasmarować tłuszczem i obsypac bułka tartą
-Piec ok.40-50 minut w temperaturze 170 st.C /ciasto należy "pilnować" by nie przypaliło sie zbyt mocno/.
-Upieczone ciasto przestudzić. Zimne przekroić na dwie części/ do przełożenia/.
-Powidła podgrzać, w momencie zagotowania zdjąć z ognia i połączyć z galaretką.
-Składniki dokładnie wymieszać.
-Kiedy masa lekko przesygnie wyłożyć ją na spód ciasta, wyrównać powierzchnię i przykryć drugą częścią , lekko docisnąć.
-Śmietankę mocno podgrzać/ prawie do wrzenia /, zdjąć z ognia i dodać do niej pokruszoną czekoladę.
-Kiedy czekolada zmięknie wymieszać całość na gładką masę.
-Lekko przestudzoną, płynną polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta.
-Orzechy posiekać i posypać jeszcze nie zastygnietą całkiem polewę.
Wykonanie:
-Miód rozpuścić z cukrem i masłem w rondelku, dodać przyprawę do piernika, kakao Składniki przestudzić.
-Do ostudzonej masy dodać żółtka /po dokładnym wymieszaniu poprzedniego/, śmietanę i mąkę połączoną z sodą i proszkiem do pieczenia.Użtwając drewnianej łyżki starannie połączyć składniki.
-Wsypać orzechy /ewentualnie inne bakalie/ i wymieszać.
-Ubić pianę z białek i dodać do ciasta, delikatnie połączyć .
-Ciasto przełożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia/boki nasmarować tłuszczem i obsypac bułka tartą
-Piec ok.40-50 minut w temperaturze 170 st.C /ciasto należy "pilnować" by nie przypaliło sie zbyt mocno/.
-Upieczone ciasto przestudzić. Zimne przekroić na dwie części/ do przełożenia/.
-Powidła podgrzać, w momencie zagotowania zdjąć z ognia i połączyć z galaretką.
-Składniki dokładnie wymieszać.
-Kiedy masa lekko przesygnie wyłożyć ją na spód ciasta, wyrównać powierzchnię i przykryć drugą częścią , lekko docisnąć.
-Śmietankę mocno podgrzać/ prawie do wrzenia /, zdjąć z ognia i dodać do niej pokruszoną czekoladę.
-Kiedy czekolada zmięknie wymieszać całość na gładką masę.
-Lekko przestudzoną, płynną polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta.
-Orzechy posiekać i posypać jeszcze nie zastygnietą całkiem polewę.
aromatyczny pyszny pierniczek:)
OdpowiedzUsuńTaki piernik to obowiązkowe ciasto na święta w moim domu. W ciągu roku też często pieczony i zjadany zimnym mlekiem:)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie, taki wyrośnięty!
OdpowiedzUsuńPyszności! Ja w tym roku nie zrobiłam. Jestem zła na siebie:(
OdpowiedzUsuńale kuszące połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuń