06.09.2013

Aromatyczny pasztet z cukinii

Pasztety z sezonowych warzyw  są pysznym  dodatkiem do pieczywa.
 Kilka podstawowych składników i przyprawy, które można zmieniać według własnych upodobań,   pozwalają na przygotowanie smacznej  zapiekanej pasty do smarowania chlebka . Dziś  z cukinii...... 
 Składniki:/2 małe keksówki/
  •         3 pełne szklanki grubo startej cukinii
  •          1/3 szklanka oleju rzepakowego
  •          3  jajka
  •          1 szklanka bułki tartej
  •          ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
  •          3-4 łyżki startego parmezanu
  •          1 cebula
  •          1 marchewka grubo starta
  •          3 suszone pomidory
  •          3 ząbki czosnku
  •          przyprawy:  po szczypcie  papryka ostra ,     papryka słodka ,imbir  ,oregano ,majeranek,kmin rzymski                                                    lub ulubiona przyprawa ziołowa  
  •          pieprz i sól do smaku
  •          zielona pietruszka
oraz 
 2 łyżki bułki tartej
2 łyżki startego parmezanu
Wykonanie:

Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku.
Cebulkę  pokroić w kostkę.
Natkę pietruszki drobno posiekać.
Cukinię umieścić w misce, dodać cebulę, pietruszkę, żółtka, olej, ser, bułkę tartą , płatki , drobno pokrojone pomidory  i przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Białka  ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą cukiniową.
Foremki keksówki  posmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę pasztetową przełożyć do foremek.
Wyrównać wierzch, posypać mieszanką bułki tartej z serem.
Piec ok.50 - 60 min. w temp.170- 180 st.C /wierzch powinien się ładnie przyrumienić/



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...