Pasztety z sezonowych warzyw są pysznym dodatkiem do pieczywa.
Kilka podstawowych składników i przyprawy, które można zmieniać według własnych upodobań, pozwalają na przygotowanie smacznej zapiekanej pasty do smarowania chlebka . Dziś z cukinii......
Składniki:/2 małe keksówki/
- 3 pełne szklanki grubo startej cukinii
- 1/3 szklanka oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
- 3-4 łyżki startego parmezanu
- 1 cebula
- 1 marchewka grubo starta
- 3 suszone pomidory
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: po szczypcie papryka ostra , papryka słodka ,imbir ,oregano ,majeranek,kmin rzymski lub ulubiona przyprawa ziołowa
- pieprz i sól do smaku
- zielona pietruszka
Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku.
Cebulkę pokroić w kostkę.
Natkę pietruszki drobno posiekać.
Cukinię umieścić w misce, dodać cebulę, pietruszkę, żółtka, olej, ser, bułkę tartą , płatki , drobno pokrojone pomidory i przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą cukiniową.
Foremki keksówki posmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę pasztetową przełożyć do foremek.
Wyrównać wierzch, posypać mieszanką bułki tartej z serem.
Piec ok.50 - 60 min. w temp.170- 180 st.C /wierzch powinien się ładnie przyrumienić/
Koniecznie muszę wypóbować:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam własnego pasztetu i nie wiem czy w ogóle będę podchodzić do tego dania. Aby zrobić dobry pasztet to trzeba umieć to robić, więc może po prostu spróbuję. Na ten moment bardzo chętnie korzystam ze wszelkich porad od https://basiazsercem.pl/ gdzie wiem, że główną domeną są wszelkiej maści dania mączne.
OdpowiedzUsuń