Serowe lub ziemniaczane , ze śmietanką, cukrem lub maślaną bułeczką , ale obowiazkowo ze śliwkami. Takie lubię najbardziej.........
Tym razem / tak było poprzednim/ zmieniłam nieco recepturę na ciasto zastępując część ziemniaków serem oraz śliwki wypestkowałam i nałożyłam farsz z bułki tartej , migdałów i masła.
Knedle wystarczyło tylko polać śmietanką i delektować się pysznym daniem..........
Składniki:
- ok. 250 g sera białego półtłustego
- ok. 250 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- ok.1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kaszki manny
- szczypta soli
- ok.15-20 śliwek
oraz:
nadzienie do śliwek /lub sos do polania/
-ok. 70 g masła, 2 łyżki cukru , 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki zmielonych migdałów, cynamon/do smaku/
-śmietana i cukier
-Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować.
-Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, dodać migdały, cukier i masło.
-Podgrzewać ,aż składniki utworzą jednolitą masę. Pozostawić do przestudzenia.
-Zimną masę nakładać na śliwkę w otwór po pestce i zamykać drugą połówką.
-Ziemiaki i ser zmielić.
-Połączyć z jajkiem , mąką , kaszką i zagnieść ciasto / jeśli klei sie do rąk podsypać mąką/.
-Z ciasta odrywać kulki więkości orzecha włoskiego/ zależy od wielkości śliwek/ i spłaszczać je w dłoniach .
-Na środek każdego placuszka nakładać nadzianą śliwkę i dokładnie oblepić ciastem tworzac kulkę. Można użyć również całych śliwek.
-Gotowe knedle wrzucać partiami do wrzącej ,lekko osolonej wody i gotować po wypłynieciu na wierzch jeszcze kilka minut.
-Ugotowane knedle przełożyc na talerze i polać śmietaną z cukrem.
Knedle z całą śliwka można polać sosem takim jak na nadzienie.
Ciasto serowo-ziemniaczane można wykorzystać do przygotowania knedli z borówek.
Borówki nakładać na placuszek ze spłaszczonego ciasta i dokładnie zlepiać brzegi tworząc okragły knedelek.
jak dla mnie - pyszności!
OdpowiedzUsuńChętnie bym zrobiła ale skąd tu sera białego ?
OdpowiedzUsuńuwielbiam:D latem obowiązkowe!
OdpowiedzUsuńwspaniałe!
OdpowiedzUsuń