08.09.2013

Knedle ze śliwkami II

Serowe lub ziemniaczane , ze śmietanką, cukrem lub  maślaną bułeczką , ale obowiazkowo ze śliwkami. Takie lubię najbardziej.........

Tym razem  / tak było poprzednim/  zmieniłam nieco recepturę na ciasto zastępując część ziemniaków serem oraz śliwki wypestkowałam i nałożyłam farsz z bułki tartej , migdałów i masła. 
Knedle wystarczyło  tylko polać śmietanką i delektować się  pysznym daniem..........

Składniki:
  • ok. 250 g sera białego półtłustego 
  • ok. 250 g ugotowanych ziemniaków 
  •  1 jajko 
  •  ok.1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki kaszki manny
  • szczypta soli
  • ok.15-20 śliwek
oraz:
 nadzienie do śliwek /lub sos do polania/
-ok. 70 g masła, 2 łyżki cukru ,  3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki  zmielonych migdałów,             cynamon/do smaku/
-śmietana  i cukier
Wykonanie:


-Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować.
-Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, dodać migdały, cukier  i masło.
-Podgrzewać ,aż składniki  utworzą  jednolitą masę. Pozostawić do przestudzenia.
-Zimną masę nakładać  na śliwkę w otwór po pestce i zamykać drugą połówką.
-Ziemiaki i ser zmielić.
-Połączyć z jajkiem , mąką , kaszką i zagnieść ciasto / jeśli klei sie do rąk podsypać mąką/.
-Z ciasta odrywać  kulki więkości   orzecha włoskiego/ zależy od wielkości śliwek/ i spłaszczać je w dłoniach .
-Na środek każdego placuszka nakładać  nadzianą śliwkę i dokładnie oblepić ciastem tworzac kulkę. Można użyć również  całych śliwek.
-Gotowe knedle wrzucać partiami do  wrzącej ,lekko osolonej wody i gotować po wypłynieciu na wierzch jeszcze kilka minut.
-Ugotowane knedle przełożyc na talerze i polać śmietaną z cukrem.
Knedle  z całą śliwka można polać sosem takim jak na nadzienie.



          Ciasto serowo-ziemniaczane można wykorzystać do przygotowania knedli z borówek.
      Borówki nakładać na placuszek ze spłaszczonego ciasta i dokładnie zlepiać brzegi tworząc                                                                                   okragły knedelek.


Ugotowane knedelki  polać śmietaną zmieszaną  z cukrem i cukrem wanilinowym.  

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...