Tartaletki, które właśnie przygotowałam , to pyszne połączenie kruchego ciasta
i świeżego dżemu z fig. Odrobina serka mascarpone, miodu i cynamonu
stanowią doskonałe wykończenie .........i zapewniam, że warto się pokusić!
i świeżego dżemu z fig. Odrobina serka mascarpone, miodu i cynamonu
stanowią doskonałe wykończenie .........i zapewniam, że warto się pokusić!
Uwielbiam jeść figi w trzech postaciach : zerwane prosto z drzewa, zapiekane
i wysmażone ,czyli dżem . Dopóki mam do nich stały dostęp ,muszę to wykorzystać i delektuję
się do woli........
Składniki: /6 szt /
ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 80 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 żółtko
- ok. 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
dżem figowy :
|
oraz
|
babeczki:
-Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i szczyptą soli.
-Dodać zimne masło
pokrojone na małe kawałki i połączyć składniki.
-Wbić żółtko, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto.
-Owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut.
-Ciasto rozwałkować na grubość ok.3 mm i wylepić foremki.
-Nałożyć na wierzch krążki papieru do pieczenia lub folię aluminiowa i
wypełnić np. fasolką.
-Piekarnik nagrzać do temperatury 180st.C.
-Tarteletki piec ok.10
minut, usunąć folię z fasolką.
-Każda babeczkę wypełnić dżemem i podpiec jeszcze ok.5-6 minut.
dżem:
-Figi opłukać, obciąć ogonki i pokroić na ósemki.
-Wrzucić do rondelka, dodać wodę /na dno /, sok wyciśnięty z cytryny.
-Mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia.
-Dodać kieliszek trunku i wymieszać.
wykończenie:
-Serek i miód dokładnie wymieszać i nałożyć ozdobnie na środek wystudzonych babeczek.
-Udekorować plasterkami fig, polać odrobiną miodu i posypać cynamonem.
fajny przepis :) zapraszam do figowej akcji
OdpowiedzUsuńhttp://durszlak.pl/akcje-kulinarne/figa-bez-maku
oraz na mojego bloga
www.pinkhungry.com
Dziękuję...........ale akcja zaczyna sie 15 września.........
Usuń