Choć jesień zbliża się małymi kroczkami i jagody muszą ustapić miejsca jesiennym owocom , w mojej kuchni panuje wciąż letni nastrój.....a makaron z jagodami serwuję na zakończenie wakacji...
Takie danie makaronowe można podać na deser, ale można równiez zaserwować na letni obiad.
Smakuje jak nasze ukochane pierożki z jagodami i śmietaną.
Niewielka różnica w smaku, ale za to wielka oszczędność czasu!!!
Składniki: /2 porcje/
- 160 g makaronu kółka /ruote/
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 3/4 szklanki jagód
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Na poniższym zdjeciu widać 2 rodzaje ugotowanego makaronu kółka/ruote/. Makaron po lewej stronie to nasz rodzimy produkt.Ten po prawej to oryginalny makaron włoski. Różnica widoczna, a komentarz zbedny..........
Wykonanie:
Makaron ugotować /al dente/w osolonej wodzie.
Śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym.
Jagody zmiksować/ pozostawic kilka do dekoracji/.
Połowę śmietany połaczyć z musem jagodowym .
Umieścić na dnie głębokich talerzyków.
Ugotowany makaron przelać zimną wodą i letni przełożyć do talerzy z jagodową śmietanką.
Polać pozostałą śmietaną, ozdobić jagodami i listkami mięty.
bardzo lubię makaron z jagodami, to taki smak lata :)
OdpowiedzUsuńJaki fajny makaronik ! Taki talerz pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń