02.09.2013

Makaron kółka/ruote/ z jagodami

Choć jesień zbliża się małymi kroczkami i jagody muszą ustapić miejsca jesiennym owocom , w mojej kuchni panuje wciąż letni nastrój.....a makaron z jagodami serwuję na zakończenie wakacji...

Takie danie makaronowe  można podać na deser, ale można równiez zaserwować na  letni obiad. 
Smakuje jak nasze ukochane pierożki z jagodami i śmietaną. 
Niewielka różnica w smaku, ale za to wielka oszczędność czasu!!!

Składniki: /2 porcje/

  • 160 g makaronu kółka /ruote/ 
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 szklanki jagód
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

 Na poniższym zdjeciu widać 2 rodzaje ugotowanego makaronu kółka/ruote/. Makaron po lewej stronie to nasz rodzimy produkt.Ten po prawej to oryginalny makaron włoski. Różnica widoczna, a komentarz zbedny..........
Wykonanie:
Makaron ugotować /al dente/w osolonej wodzie.
Śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym.
Jagody zmiksować/ pozostawic kilka do dekoracji/. 
Połowę śmietany połaczyć z musem jagodowym .
Umieścić na dnie głębokich talerzyków.
Ugotowany makaron przelać zimną wodą i letni przełożyć do talerzy z jagodową śmietanką.
Polać pozostałą śmietaną, ozdobić jagodami  i listkami mięty.


2 komentarze:

  1. bardzo lubię makaron z jagodami, to taki smak lata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki fajny makaronik ! Taki talerz pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...