Fette di melanzane alla pizzaiola
Plastry bakłażana zapiekane z sosem pomidorowym ,mozzarellą i oliwkami.
Delikatny aromat oregano i bazylii wprowadza w klimat śródziemnomorski......
T o wszystko składa się na prostą , smaczną przystawkę lub samodzielny posiłek.
Można podawać na ciepło i na zimno.
Składniki:
Wykonanie:
-Umytego bakłażana
pokroić w grubsze plastry, posolić i odstawić na ok.30 minut.
-Usunąć nadmiar
wytworzonego soku, osuszyć.
-Do sosu pomidorowego
dodać 2 łyżki oliwy, oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Blaszkę do pieczenia wyłożyć
papierem do pieczenia /można użyć naczynie żaroodporne/.
-Plastry bakłażana
posmarować delikatnie od spodu oliwą i ułożyć na blasze.
-Wierzch naciąć w ukośną
kratkę.
-Wstawić do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok.15 minut.
-Na podpieczone
bakłażany nałożyć kulki mozzarelli , oliwki i zapiec jeszcze przez 5 minut.-Ozdobić świeżymi listkami bazylii.
Plastry bakłażana alla pizzaiola smakują zarówno na ciepło jak i na zimno z dodatkiem chrupiącej bagietki lub ciabatty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz