06.09.2013

Bakłażan alla pizzaiola

Fette di melanzane alla pizzaiola
Plastry bakłażana zapiekane z sosem pomidorowym ,mozzarellą i oliwkami. 
Delikatny aromat oregano i bazylii wprowadza w klimat śródziemnomorski......

T o wszystko składa się na prostą , smaczną przystawkę lub samodzielny posiłek.
 Można  podawać  na ciepło i na zimno.

Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 5-6 łyżek  gęstego sosu pomidorowego/passata/
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • oregano do smaku
  • 80 g mozzarelli  /kuleczki/
  • ok. 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • bazylia świeże listki  do dekoracji 
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:
-Umytego bakłażana pokroić w grubsze plastry, posolić i odstawić na ok.30 minut.
-Usunąć nadmiar wytworzonego soku, osuszyć.
-Do sosu pomidorowego dodać 2 łyżki oliwy, oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia /można użyć naczynie żaroodporne/.
-Plastry bakłażana posmarować delikatnie od spodu oliwą i ułożyć na blasze.
-Wierzch naciąć w ukośną kratkę.
-Posmarować sosem pomidorowym.
-Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok.15 minut.
-Na podpieczone bakłażany nałożyć kulki mozzarelli , oliwki i zapiec jeszcze przez 5 minut.
-Ozdobić świeżymi listkami bazylii.
Plastry bakłażana alla pizzaiola smakują zarówno na ciepło jak i na zimno z dodatkiem chrupiącej bagietki lub ciabatty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz