Pyszne , delikatne babeczki z kruchego ciasta wypełnione migdałowym kremem i soczystymi owocami. Owoce można dowolnie zmieniać w zależności od pory roku.......
Po raz pierwszy tartaletki te upiekłam dwa lata temu korzystając z przepisu , który znalazłam tutaj.
Od tamtej pory chętnie powracam do tego przepisu , zmieniając jedynie owoce lub wielkość ciasta. Tartaletki zawsze się udają i smakują wyśmienicie .
Składniki: /6 szt/
ciasto
| nadzienie
|
Wykonanie:
ciasto:
-Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka .
-Ucierać do połączenia się składników, dodać skórkę cytrynową.
-Mąkę przesiać,wymieszać z solą i wsypać do utartej masy.
-Wyrobić ciasto reką /jeśli wymaga dodać odrobinę wody/.
-Uformować kulę,owinąć folią i włożyć do lodówki na ok.1 godzinę.
-Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć krążki i wylepić foremki do tartaletek.
-Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki.
krem:
-Miękkie masło utrzeć z cukrem.
-Dodać jajko i ucierać do całkowitego połączenia się składników.
-Wsypać mąkę migdałową i starannie wymieszać.
-Schłodzone babeczki napełnić przygotowanym kremem.
-Na wierzchu ułożyć połówki winogron , posypać płatkami migdałowymi.
-Tartaletki piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C.
Z pewnością są pyszniusie.
OdpowiedzUsuńIle tych migdałów do masy?
małe słodziaki!
OdpowiedzUsuń70 g zmielonych,a do dekoracji dowolna ilość płatków migdałowych........
OdpowiedzUsuń